Τεράστιες ζημιές από πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία

Ο υπουργός Υπηρεσιών Εκτάκτων Αναγκών Μάικ Γκάλαχερ δήλωσε ότι οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην πόλη Σπρίνγκγουντ στα Γαλάζια Όρη, 70 χιλιόμετρα δυτικά του Σίδνεϊ, έχουν προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές κυρίως σε σπίτια. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες,  οι περισσότεροι εθελοντές, συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Σπρίγκγουντ.

“Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που λαμβάνουμε τόσο από την αστυνομία όσο και από την πυροσβεστική στην περιοχή γύρω από το Σπρίνγκγουντ κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές σε σπίτια”, δήλωσε ο υπουργός στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. “Τα πλάνα που παρακολουθούμε καθώς και…πληροφορίες από τις εστίες της πυρκαγιάς είναι αποθαρρυντικά”, είπε ο ίδιος.

Το Σίδνεϊ έχει καλυφθεί σήμερα από ένα σύννεφο καπνού. Οι ισχυροί άνεμοι, μεγαλύτεροι από 80 χιλιόμετρα, και οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 34 βαθμούς στα νοτιο-ανατολικά της χώρας ανάγκασαν τις αρχές να απαγορεύσουν στους κατοίκους να ανάβουν φωτιές σε εξωτερικούς χώρους. Στην πόλη Νιουκάσλ, 170 βόρεια του Σίδνεϊ, έκλεισε το αεροδρόμιο εξαιτίας του καπνού, ενώ οι κάτοικοι του Μπαλμόραλ, 120 νότια του Σίδνεϊ, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.