Τεράστια μείωση των μεταμοσχεύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Στυλιανός Καραταπάνης, καταγράφεται δραματική μείωση των δοτών οργάνων το πρώτο τρίμηνο του 2013, με μόλις 7 δότες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, που ήταν 16.

«Οι οδυνηρές ελλείψεις, οι οποίες παρατηρούνται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η μείωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η σημαντική υποστελέχωση των μονάδων, δυναμιτίζουν τη διαδικασία προς ανεύρεση δοτών οργάνων», είπε ο κ. Καραταπάνης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Τάσος Χατζής, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. «Επείγοντα και σοβαρά προβλήματα που άπτονται του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με υποχρεώνουν να αλλάξω το πρόγραμμα της ημέρας. Έτσι, είμαι αναγκασμένος να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες του υπουργείου Υγείας, σε μία προσπάθεια να λύσω το καυτό οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού μας». Η χρηματοδότηση του ΕΟΜ από το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε το 2013 σε 100.000 ευρώ, όταν το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ.