Τελικά ποιός είναι ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς;

Ποιός θα το περίμενε ότι και στη Γαλλία θα υπήρχαν κρούσματα νοθείας σε εκλογές, ακόμη και αν αυτές είναι στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί,  μεταξύ των  διαδόχων του.  Μετά την εκλογική διαδικασία,  που αμαυρώθηκε από σκληρές κατηγορίες περί
νοθείας ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ αναδείχτηκε νικητής το βράδυ της δευτέρας, με μόλις 98 ψήφους διαφορά, από τον πρώην πρωθυπουργό και αντίπαλο του Φρανσουά Φιγιόν.

Και ενώ ο Φιγιόν  δήλωσε  ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα της κάλπης και πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ενστάσεις, λίγα 24ωρα αργότερα, το ξανασκέφτηκε και αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν, Ερίκ Σιοτί, είπε ότι δεν καταμετρήθηκαν οι 1.304 ψήφοι των μελών του κόμματος από τα υπερπόντια εδάφη των νησιών Γουόλις και Φουτούνα, της Νέας Καληδονίας και του Μαγιότ.

Όπως ισχυρίζεται, αν λαμβάνονταν υπόψη αυτές οι ψήφοι, τότε ο Φιγιόν θα κέρδιζε, συγκεντρώνοντας 88.004 ψήφους, δηλαδή μόλις 26 περισσότερες απ’ όσες ο Κοπέ.

Ο Σιοτί ζήτησε από την εφορευτική επιτροπή να επαληθεύσει το αποτέλεσμα, όμως ο πρόεδρος αυτής, Φιλίπ Ζεράρ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.
“Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα το βράδυ της Δευτέρας. Ήταν μια απόφαση της επιτροπής και οι δύο πλευρές ήταν απολύτως ενήμερες. Στο εξής, όποιος τα αμφισβητεί θα πρέπει να προσφύγει στην επιτροπή εφέσεων”, πρόσθεσε.

Ο Κοπέ, από την πλευρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί “λυπηρή” τη διαμάχη, αλλά “δεν έχει πρόβλημα” με την επανακαταμέτρηση, που ζητά ο Φιγιόν.

Απέρριψε, όμως, κατηγορηματικά την έκκληση του Φιγιόν να αναλάβει προσωρινά την προεδρία ο Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος “παραμένει πρόεδρος” μέχρι νεωτέρας.