Τελικά η Volkswagen ”θα πάει” Τουρκία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι είχε αναβάλει την απόφαση να κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία μετά από διεθνή κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας στη Συρία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τα σχέδια για την Τουρκία βρίσκονται σε αναμονή και δεν εξετάζουμε ενεργά εναλλακτικές τοποθεσίες», δήλωσε ο Tostmann σε πρακτορείο ειδήσεων. Η πιθανή απόφαση να μην ξεκινήσει η επένδυση στην Τουρκία κίνησε το ενδιαφέρον άλλων χωρών που αγωνίζονται να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους το εργοστάσιο των 1,3 δισ. Ευρώ ( θα κατασκευάζει τα μοντέλα μεσαίου μεγέθους VW Passat και Skoda Octavia). Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία ελπίζουν ότι η VW θα τις συμπεριλάβει στον κατάλογο περιοχών που όπως αναφέρουν πληροφορίες αρχικά ήταν τα κράτη των Βαλκανίων και η Βόρεια Αφρική.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι έτοιμη να ενισχύσει την προσφορά της και να διπλασιάσει τις επιχορηγήσεις/κίνητρα για την κατασκευή στα 260 εκατομμύρια ευρώ (το αρχικό ποσό ήταν 135 εκατομμύρια). Για κάποιες χώρες όπως η Σερβία, στόχος είναι η επένδυση της VW να συμβάλει στη πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής. Τέλος η Ρουμανία θέλει ένα ακόμη εργοστάσιο μαζί με αυτά της Ford Motors και της Dacia, η οποία ανήκει στην Renault.