Τελέστηκε το τρισάγιο των 13ων ηρώων του Μαρί – Ρίχθηκαν 13 χαιρετιστήριες βολές

Τελέστηκε το πρωί στη ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί σε κλίμα συγκίνησης, και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τρισάγιο στη μνήμη των 13 πεσόντων αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011, στο Μαρί.

Στο τρισάγιο, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων, παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών. Το ΑΚΕΛ εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κώστα και η ΕΔΕΚ από τον Βουλευτή Νίκο Νικολαϊδη.

Παρόντες στο τρισάγιο ήταν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, οι αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, βουλευτές καθώς και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, πρόεδρος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής που εξέτασε τις συνθήκες που οδήγησαν στη φονική έκρηξη.

Μετά το τρισάγιο και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίχθηκαν 13 χαιρετιστήριες βολές.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Προέδρους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΥΡΩΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών, τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, τον αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, τον Δήμαρχο Γερμασόγειας και τις οικογένειες των πεσόντων.

Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Ομάδα από περίπου 30 άνδρες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν την ώρα που σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο Μαρί από το κτίριο της Δύναμης στην Κοφίνου και πραγματοποίησαν πορεία με τερματισμό τη Ναυτική Βάση.

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, πατέρας του αρχιλοχία της ΕΜΑΚ Ανδρέα Παπαδόπουλου, είπε πως «κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ. Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν και οι ένοχοι βρίσκονται έξω».

Ο Νίκος Ιωαννίδης, πατέρας του Διοικητή του Ναυτικού, Αντρέα Ιωαννίδη ανέφερε ότι «αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την τραγωδία δυστυχώς ακόμα είναι έξω».

Εξάλλου η Κάτια Κλεάνθους, σύζυγος του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, δήλωσε ότι «οι μνήμες είναι νωπές, τα συναισθήματα τα ίδια, οργή, πόνος, πικρία αλλά περισσότερο αγανάκτηση”,

“Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Μαρί. Πρέπει να αφυπνιστούν αυτοί που παραμένουν σε λήθαργο, πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη. Το Μαρί είναι μια τραγωδία που όχι μόνο ανατίναξε τις ζωές μας αλλά ανατίναξε και όλη την Κύπρο, την οικονομία μας, τα πάντα. Ας μην το ξεχνούμε και ας αφυπνιστούν επιτέλους αυτοί οι οποίοι κρατούν τα ηνία στα χέρια τους» κατέληξε.