Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων στο πραξικόπημα

Το ετήσιο τρισάγιο υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των ευρισκομένων σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος κατά την 15ην Ιουλίου 1974, τελέστηκε σήμερα στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. Στεφάνια κατατέθηκαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β`, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, του Υπουργού Εσωτερικών, από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ Στροβόλου, από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιο Γεωργίου και τις οικογένειες των νεκρών.

Νωρίτερα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β` τελέστηκε στο ίδιο κοιμητήριο το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι αποτελεί “ασέβεια προς τη μνήμη των ηρώων της δημοκρατικής αντίστασης και της συνταγματικής νομιμότητας να τελείται την ίδια ημέρα το μνημόσυνο”.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι “είναι καθήκον και δικαίωμα και των οικείων και της Εκκλησίας να τους μνημονεύει, αλλά όχι αυτή την συγκεκριμένη ημέρα που είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που υπερασπίστηκαν την δημοκρατία, ανεξάρτητα αν οι περισσότεροι από τους καταδρομείς τελούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι ασέβεια προς τη σημερινή ημέρα και προς τη τιμή όλων όσων υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η καλύτερη υπόμνηση χρέους προς τους ηρωικούς αντιστασιακούς του 1974 και τους περήφανους υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας είναι η συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενίσχυση της κρατικής μας οντότητας και κυρίως ανατροφοδότηση από τα ιδανικά εκείνης της γενιάς.

“Αυτό είναι το χρέος μας, η παρακαταθήκη τους, και και την ίδια στιγμή η μόνη προοπτική επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται σήμερα η πατρίδα μας”, κατέληξε.