Τελέστηκαν τα ετήσια μνημόσυνα των ηρώων, της φονικής έκρηξης στο Μαρί

Τελέστηκαν σήμερα, τα ετήσια μνημόσυνα των ηρώων, της φονικής έκρηξης στο Μαρί, που σημειώθηκε, το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011.

Στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, τελέστηκε το 8ο ετήσιο μνημόσυνο του Διοικητή του ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Παρόντες, ο  Υπουργος Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδη και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Τη θυσία των δυο, τον μαύρο Ιούλιο του 2011, εξήρε στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο δρ εγκληματολογίας Λάμπρος Καούλας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως αποτελούν οδοδείκτες αγωνιστικού μεγαλείου, οδοδείκτες παλικαριάς αλλά και σεμνής καθημερινής παρουσίας στην οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό τους χώρο.

Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Το μνημόσυνο του Κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λάρνακα τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου το μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου και παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, βουλευτές, ο Δήμαρχος Λάρνακας και πλήθος κόσμου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε πως «από το πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 «ολόκληρη η Κύπρος, αλλά ιδιαίτερα οι οικογένειες των αδικοχαμένων ηρώων πενθούν, ανήμποροι να πιστέψουν τον απρόσμενο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Μοναδική ίσως παρηγοριά για τις οικογένειές τους η σκέψη πως η θυσία τους ήταν απόρροια της ανδρείας, των ιδανικών και των αξιών τους».

Το μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κυριάκου, στο Κίτι και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος στον επιμνημόσυνο λόγο του είπε πως η κοινωνία «στέκεται με έντονο προβληματισμό απέναντι στις όποιες λανθασμένες πράξεις και παραλείψεις από την πλευρά της Πολιτείας. Μια Πολιτεία που στάθηκε ανίκανη να προβλέψει και να αποτρέψει την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011, μια τραγωδία, που καταγράφηκε στις πιο μελανές σελίδες της Νεότερης Κυπριακής Ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι τα 13 παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «πέρασαν στον Πάνθεο των Ηρώων, παραμένοντας πιστοί στο χρέος και στο καθήκον που τους έταξε η Πατρίδα μας. Οι δεκατρείς ηρωικές φιγούρες του Μαρί, αντιμέτωπες με το θηρίο της φωτιάς, έμειναν να φυλάνε τις Θερμοπύλες του καθήκοντος, της αφοσίωσης και του χρέους προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο» είπε και πρόσθεσε πως οι 13 ήρωες «δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν εξαιτίας του φόβου και της αγάπης για τη ζωή, μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις. Φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’ αυτό οφείλουμε να κλίνουμε το γόνυ, μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς του Λάμπρου Λάμπρου ο Υπουργός Αμυνας τους κάλεσε να θυμούνται ότι ο άνθρωπος τους «φύλαξε ως κόρη οφθαλμού την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον, που του εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Δε δίστασε να δώσει ως αντάλλαγμα την ίδια του τη ζωή» είπε και πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία σήμερα, επαναλαμβάνει τη συγγνώμη της για όλα εκείνα που το Κράτος όφειλε να πράξει προκειμένου να μην εκθέσει στον θανάσιμο κίνδυνο κανέναν από αυτούς».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε ακόμα ότι «δυστυχώς η πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει στην ζωή τον ήρωα Λάμπρο Λάμπρου. Μπορεί όμως να υποσχεθεί ότι με τη συνδρομή όλων μας, με φρόνηση και συλλογικότητα, με αποφασιστικότητα και σεβασμό θα εργαζόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που είχαν γίνει στο παρελθόν».

Το μνημόσυνο του Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αλαμάνου, στην Ορμήδεια και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Τσιόλας είπε πως «υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 13 ηρώων «και επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη της Πολιτείας για όλα όσα όφειλε να πράξει και δεν έπραξε, και συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών των 13 ηρώων που κλήθηκαν να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν».

Ο κ. Τσιόλας χαρακτήρισε το ατύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» «μια εθνική τραγωδία», είπε πως αυτά τα ηρωϊκά παιδιά θα «μας φωτίζουν προς το καλύτερο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, του κράτους και των θεσμών του» και κάλεσε όλους «μέσα από τη σύνεση και την καθολική προσπάθεια, και φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενναιότητα και την αυτοθυσία του Παναγιώτη Θεοφίλου και των υπόλοιπων ηρώων του Μαρί, να μην οδηγηθούμε ξανά σε μια τέτοια τραγωδία και συμφορά».

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στα Λιβάδια τελέστηκε το μνημόσυνο του Υπαστυνόμου Ανδρέα Παπαδόπουλου και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Το μνημόσυνο του Λοχία Αδάμου Αδάμου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανείου στο Αλεθρικό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στις Καμάρες Λάρνακας τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχία Σπύρου Τταντή και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Σταύρος Μιχαήλ.

Το μνημόσυνο του Λοχία Γιώργου Γιακουμή τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στο Κιβισίλι και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.