Τα suv αυτοκίνητα γίνονται μικρότερα…

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η προτίμηση των καταναλωτών πλέον σε μικρότερα αυτοκίνητα, οδηγεί την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε αλλαγή των μοντέλων της προχωρώντας στη κατασκευή SUV (Sport utility vehicles) τσέπης.

Στη κατηγορία αυτή είχαμε μέχρι τώρα το FIAT PANDA σε 4χ4. Τώρα όμως αρκετές γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν μικρά SUV. Μερικά από τα μοντέλα SUV τσέπης είναι:

VW Concept Taigun: Το 4θυρο, τετραθέσιο concept  Taigun έχει μήκος 3.859 χιλιοστά , 1.728 χιλιοστά  πλάτος και 1.570 χιλιοστά ψηλό. Ως πρωτότυπο ζυγίζει μόλις 985 κιλά και διαθέτει χώρο φόρτωσης χωρητικότητας 280 λίτρων. Η παραγωγή του αναμένεται μέσα στο 2013.

Nissan Extrem: Το 2+2 θέσεων μικρό SUV με αρκετά στοιχεία κουπέ,  βασίζεται στην πλατφόρμα V-της Nissan την οποία μοιράζονται με αυτοκίνητα όπως  το Micra. Με το μήκος του να φθάνει τα  3.850 χιλιοστά, το πλάτος τα  1.765 χιλιοστά  και το ύψος τα 1.530 χιλιοστά  το Extrem είναι πολύ μικρότερο από ό,τι το Juke (4.125 χιλιοστά μήκος). Το σχέδιο του πρωτότυπου μοντέλου δανείζεται στοιχεία από διάφορα μοντέλα της Nissan . Για παράδειγμα η εμπρός μάσκα και οι προφυλακτήρες έχουν αρκετές ομοιότητες με το GT-R ενώ οι  αεραγωγοί, οι προβολείς και η οροφή μοιάζουν αρκετά στο 370Z.

Chevrolet Trax: Η  Chevrolet προχωρά σε ένα ακόμη βήμα για την ολοκληρωτική ανανέωση της γκάμας της με την  παραγωγή μιας εντελώς καινούργιας πρότασης για τους φίλους των οχημάτων ελευθέρου χρόνου. Με χώρους στην καμπίνα του για πέντε επιβάτες και ένα γενναιόδωρο χώρο αποσκευών, το Trax θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των υποψήφιων πελατών του σε 140 διαφορετικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Μ.Βρετανία την Άνοιξη του 2013.

Opel Mokka: Με το Mokka (από 21.950 ευρώ), η Opel εισέρχεται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία μικρών SUV (SUV-B). Η γκάμα κινητήρων του Mokka περιλαμβάνει τον 1.6 ecoFLEX με 115 ίππους, ένα υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα που αποδίδει 140 ίππους και τον 1.7 diesel με  130 ίππους.

Ford EcoSport: Το Ford EcoSport ξεκίνησε την καριέρα του το 2003 στη Νότια Αμερική ως ένα προσιτό SUV, πουλώντας περισσότερες από 700.000 μονάδες. Μετά από αυτή την επιτυχημένη πορεία, η Ford αποφάσισε να παρουσιάσει τη δεύτερη παγκόσμια πλέον γενιά του. Το EcoSport βασίζεται στη νέα πλατφόρμα B της εταιρίας (επάνω στην οποία έχει χτιστεί το δημοφιλές Fiesta), διαθέτει κόμπακτ διαστάσεις και SUV καταβολές. Στην Ευρώπη, το νέο EcoSport θα εφοδιάζεται με το 1000άρη EcoBoost της Ford, κάτοχο του τίτλου ‘International Engine of the Year’ για το 2012 που συνδυάζει εκπληκτικές επιδόσεις με άριστη απόδοση.

Fiat Panda: Το νέο Fiat Panda είναι διαθέσιμο σε 4 εκδόσεις: 4×4, Trekking, Natural Power και EasyPower. Το Panda 4×4, είναι το μοναδικό «αυτοκίνητο πόλης 4×4» της αγοράς. Το Panda Trekking, είναι το νέο «χρηστικό αυτοκίνητο πόλης» από τη Fiat. Το Panda Natural Power, ξοδεύει ελάχιστα ενώ με το Panda EasyPower, η οικονομία δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη. Η τρίτη γενιά του Fiat Panda επεκτείνει την γκάμα της με τέσσερις σημαντικές προϊοντικές προτάσεις: τις εκδόσεις 4×4, Trekking, Natural Power και EasyPower.