Τα 7 βήματα για περισσότερη αυτοεκτίμηση

Όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι η αυτοπεποίθηση μας  οδηγεί στην επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Τα άτομα που  διαθέτουν αυτοπεποίθηση,  ξέρουν να εκτιμούν κάθε στοιχείο που τους κάνει μοναδικούς.

Η αυτοεκτίμηση μάς βοηθά να νιώσουμε καλύτερα όχι μόνο με τον εαυτό μας αλλά και με τους ανθρώπους γύρω μας, καθώς αποτελεί τη βάση για πιο ειλικρινείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Τι περιλαμβάνει όμως το μονοπάτι που οδηγεί στην αυτοεκτίμηση;

1. Προσωπικός χρόνος: Οι δικές μας επιθυμίες πρέπει μερικές φορές να έχουν προτεραιότητα απέναντι στις επιθυμίες των άλλων, ειδικότερα εάν αυτό μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Δεν πρέπει να αναβάλλουμε μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, όπως η επίσκεψη σε ένα σπα ή στο γυμναστήριο επειδή ένας φίλος μας ζήτησε να τον συνοδεύσουμε στο αγαπημένο του μουσείο.

2. Περισσότερα θετικά σχόλια: Συνήθως είμαστε πιο αυστηροί με τον εαυτό μας απ’ ότι είμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Φυσικά και πρέπει να αναγνωρίσουμε τα ελαττώματά μας για να γίνουμε καλύτεροι, το ίδιο όμως ισχύει και για τα θετικά μας στοιχεία.

3. Περισσότερα όνειρα: Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα, φιλοδοξίες και κρυφές επιθυμίες. Εάν τα κρατάμε «κρυμμένα» στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ. Κάθε μικρή επιτυχία είναι ένα λιθαράκι για να χτίσουμε περισσότερη αυτοεκτίμηση.

4. Ζούμε τη στιγμή: Ο καλός προγραμματισμός βοηθά να αποφύγουμε εμπόδια και δυσκολίες στο μέλλον. Ωστόσο, οι εμμονές για το τι πρόκειται να συμβεί αύριο, σε μία εβδομάδα ή σε πέντε χρόνια μάς αποτρέπουν να απολαύσουμε ό,τι όμορφο βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας.

5. Αναζητάμε τη χαρά: Κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να χαμογελάσουμε. Εμείς είμαστε η βασικότερη πηγή της ευτυχίας μας και αν δεν την κυνηγήσουμε δε θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς. Είναι στο χέρι μας να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή να βγούμε μια βόλτα και να απολαύσουμε τον ήλιο.

6. Αγαπάμε τους θετικούς ανθρώπους: Δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαβερό για την ευτυχία μας από τις «τοξικές» σχέσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε ένα φίλο που περνάει δύσκολα, μπορούμε όμως να βγάλουμε από τη ζωή μας τους ανθρώπους που μας κάνουν κακό.

7. Κοιτάμε μπροστά: Οι κακές αναμνήσεις ανήκουν στο παρελθόν. Όταν έχουμε πάρει το μάθημά μας από ένα λάθος που κάναμε, πρέπει να απαλλαγούμε από το θυμό, το φόβο και τις ενοχές που μας κρατάνε πίσω.