Τα 4 μυστικά της δύναμης της θέλησης

Πολλές φορές για τους ανθρώπους που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν κάποια πράγματα στη ζωή της, η δύναμη της θέλησης δεν τους  «ακούγεται» καλά…

Όταν ακούν για τη δύναμη της θέλησης κλείνονται στον εαυτό τους. Τους φαίνεται πολύ δύσκολο.

Η θέληση που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν, εξαρτάται από την ικανότητα του ατόμου να παρακάμψει μια δυσάρεστη σκέψη.

Οι άνθρωποι με μεγάλη δύναμη θέλησης έχουν κάποιες ιδιότητες ή κοινά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων της προθυμίας τους να νοιώσουν δυσφορία και ενόχληση, της δυνατότητας να καθυστερήσουν την ικανοποίησή τους, αλλά και της αποφασιστικότητάς τους.

Ακόμα κι αν δεν διαθέτουν και τις τρεις αυτές ιδιότητες, αλλά μόνο τις δύο ή ακόμα και τη μία, ακόμα και τότε υπάρχει ελπίδα.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα μυστικά της θέλησης:

1. Η θέληση είναι ταυτόχρονα κάτι έμφυτο και κάτι που μαθαίνεται. Είναι ακριβώς όπως ένας μυς του σώματος. Γεννιέται κανείς με ένα ορισμένο ποσό φυσικής ικανότητας, αλλά μπορεί και να την εξελίξει. Υπάρχουν πιθανώς μερικοί λαοί από το DNA τους φτιαγμένοι να ανέχονται τις ταλαιπωρίες πολύ καλύτερα ή πιο εύκολα από άλλους, αλλά είναι και κάτι που μπορεί κανείς να το μάθει και να το καλλιεργήσει. Μπορεί να είναι ένα γνώρισμα ή χαρακτηριστικό που ακόμα κι αν κανείς δεν το έχει, μπορεί να το αναπτύξει.

2. Η δυσφορία παίζει μεγάλο ρόλο. Η δύναμη της θέλησης έχει να κάνει με την αν(τ)οχή στη δυσφορία. Μεγάλο μέρος της θέλησης συνεπάγεται καθυστέρηση της ικανοποίησης, αντοχή σε βραχυπρόθεσμη δυσφορία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε κρίνει ότι αξίζει τον κόπο. Όσο πιο πρόθυμος είναι κανείς να νοιώσει για κάποιο διάστημα δυσάρεστα, τόσο περισσότερο μπορεί να αναπτύξει τη δύναμη της θέλησης.

3. Ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος να εξασκείται στη δύναμη της θέλησης. Η δύναμη της θέλησης δεν αφορά υποχρεωτικά μόνο μεγάλα πράγματα. Δύναμη θέλησης είναι και το να πηγαίνει κανείς στο σχολείο ή να υπομένει την κυκλοφοριακή συμφόρηση χωρίς να τρελαθεί ή ακόμα και να περιμένει πότε θα έρθει το τέλος του μήνα για να πληρωθεί, ενώ τα χρήματά του έχουν ήδη εξαντληθεί. Σκεφτείτε κάθε φορά που αισθάνεστε άβολα για κάτι. Κάθε φορά που κάνετε κάποιες θυσίες για τα παιδιά σας. Κάθε φορά που στερείστε κάτι για να μπορέσετε να καλύψετε κάτι άλλο. Αυτή είναι δύναμη θέλησης. Ακόμα και αν δεν τα έχετε σκεφτεί ποτέ ως τέτοια, είναι κάτι που οι άνθρωποι το κάνουν όλη την ώρα. Και αυτό και μόνο αρκεί για να σας δώσει θάρρος και να σας πείσει ότι τελικά έχετε δύναμη θέλησης.

4. Εστιάστε την προσοχή σας. Η δύναμη της θέλησης μεγαλώνει όταν εστιάζουμε σ’ αυτή. Μπορείτε να αυξήσετε την προσοχή σας στη δύναμη της θέλησης και να προσφέρετε έτσι στον εαυτό σας ενέσεις ηθικού. Ένας άλλος τρόπος για να αυξηθεί η προσοχή στη δύναμη της θέλησης είναι να μοιράζεστε τους στόχους σας με τους φίλους και την οικογένεια. Η συνεισφορά τους κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, επειδή αφενός έχετε βοήθεια στην προσπάθειά σας, αφετέρου έχετε κάπου να «λογοδοτήσετε» γι’ αυτό που ξεκινήσατε κι αυτό δεν σας «επιτρέπει» να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε.

Συμβουλές για να καλλιεργήσετε τη δύναμη της θέλησης

Σκεφτείτε τα πράγματα που έχετε κατορθώσει. Γυρίστε στο παρελθόν και αναπολήστε πράγματα στα οποία αποδείξατε ότι αντέξατε τη δυσφορία προκειμένου να πετύχετε κάτι και το καταφέρατε. Αν το κάνετε αυτό θα δείτε ότι η δύναμη της θέλησης είναι κάτι που έχετε ήδη και που απλά πρέπει να το επαναλάβετε.
Θυμηθείτε τη στρατηγική που ακολουθήσατε. Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους τους είναι το γεγονός ότι ακολουθούν λάθος στρατηγική. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι για πολλά από τα πράγματα που επιτύχατε δεν βοήθησε μόνο η δύναμη της θέλησης που είχατε, αλλά και η στρατηγική που ακολουθήσατε.

Δώστε στον εαυτό σας κίνητρα. Για να επιτύχετε στους στόχους σας, προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιο κίνητρο που θα αντισταθμίσει την «ταλαιπωρία» σας. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα, χαρίστε στον εαυτό σας ένα οικονομικό κίνητρο. Για κάθε μέρα που δεν καπνίζετε βάλτε ένα ποσό στην άκρη και στο τέλος της προσπάθειάς σας χρησιμοποιήστε τα χρήματα που μαζέψατε για να αγοράσετε κάτι που θέλατε καιρό.

Πρόκειται για μια στρατηγική που δεν σας επιτρέψει να χαλαρώσετε την προσπάθειά σας. Γιατί ακόμα κι αν μια μέρα παρεκτραπείτε, έχοντας το ίδιο κίνητρο θα μπορείτε να συνεχίσετε πάλι την επόμενη ημέρα από εκεί που σταματήσατε.

Δραστηριοποιηθείτε πνευματικά και σωματικά. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι άριστα εργαλεία για την αύξηση της θέλησης. Η γιόγκα περιλαμβάνει την επίγνωση της ευαισθητοποίησης για πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και την αντοχή στην δυσφορία. Μαθαίνοντας να αντέχετε την ενόχληση, κάνετε πιο εύκολη την αναμονή του τελικού σας στόχου και καλλιεργείτε έτσι περισσότερο τη δύναμη της θέλησης, χάρη στη δύναμη του νου.

Αναπροσαρμόστε τους στόχους σας. Αν θέλετε πραγματικά να αποκτήσετε τη δύναμη της θέλησης, ρίξτε μια δεύτερη ματιά στους στόχους σας. Η αναπροσαρμογή τους ίσως καταστήσει πιο πιθανή την επίτευξή τους. Βάλτε μικρούς στόχους, μετρήσιμους και συστηματικούς. Γιορτάστε τις μικρές σας επιτυχίες και προχωρήστε παρακάτω.