Τα 25 πιο ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κράτη του πλανήτη

Τα 25 πιο ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κράτη του πλανήτη

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το Business Insider, η λίστα με τα 25 πιο ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κράτη παγκοσμίως για το έτος που διανύουμε.

Για να συνταχθεί η εν λόγω λίστα, λήφθηκαν υπόψη οι πολιτικές και οικονομικές επιρροές της κάθε χώρας, οι σύμμαχοί της, η στρατιωτική της δύναμη, όπως και η συμπεριφορά της στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι βαθμολογίες προήλθαν από τη σύμπραξη των US News και World Report με το πανεπιστήμιο της Pennsylvania, που διεξήγαγαν έρευνα σε πάνω από 20.000 πολίτες.

Αυτές είναι λοιπόν οι 25 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου για το 2019:

25 ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο δεν μπήκε στην κατάταξη των 80 ισχυρότερων κρατών το 2018, ωστόσο το 2019 το συναντάμε στην 25η θέση. Το μικρό, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενο Βελγικό κράτος είναι ένα από τα έξι κράτη που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και στεγάζει διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

24 ΚΑΤΑΡ

ΤΤ, παρόλο που έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για τον τρόπο που χειρίζεται τους μετανάστες εργαζόμενους.

Τέσσερις γείτονες του Κατάρ, του επέβαλλαν οικονομικό εμπάργκο και σαμπόταραν τις εισαγωγές από το 2017. Το Κατάρ όμως ισχυρίζεται πως αυτός ο αποκλεισμός ενίσχυσε την οικονομία του, αφού εισήχθη σε νέες αγορές. Το Κατάρ κατείχε την 20η θέση στην κατάταξη για το 2018, τέσσερις θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

23 ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία ξεπέρασε την οικονομική της κρίση μέσα από τις εξαγωγές της και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η US News. Η χώρα έχει μεγάλη πολιτιστική επιρροή στις τέχνες και το χορό, αλλά η ενότητα της κινδυνεύει λόγω των αντιπαραθέσεων με τους Βάσκους και τους Καταλανούς.

22 ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Το Πακιστάν είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου με μεγάλο νεανικό πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, οι εξτρεμιστές και οι εντάσεις με την Ινδία γύρω από το Κασμίρ, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της.

21 ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία έπεσε δύο θέσεις από την κατάταξη, αφού το 2018 κατείχε την 19η θέση. Μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία είναι παγκόσμιος ηγέτης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υγεία, όπως και η εκπαίδευση είναι δωρεάν και οι Σουηδοί έχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Επίσης, όλα σχεδόν τα σκουπίδια στη χώρα ανακυκλώνονται, όπως επισημαίνει η US News.

20 ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Η Σιγκαπούρη είναι μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, με υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Τα υψηλά κόστη διαβίωσης είναι ανησυχητικά, αλλά η Σιγκαπούρη είναι μια από τις τέσσερις οικονομικά ισχυρές χώρες της Ασίας και τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη βιομηχανία, με καινοτόμες τεχνολογίες και μια έξαρση στις ηλεκτρονικές και φαρμακευτικές εταιρείες. Ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην κατάταξη συγκριτικά με το 2018.

19 ΙΡΑΚ

Το Ιράκ δεν βρισκόταν στη λίστα το 2018, αλλά κατέκτησε την 19η θέση το 2019. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η οικονομία της χώρας είναι ασταθής ακόμα, αν και διαθέτει μεγάλα αποθέματα ακατέργαστου πετρελαίου.

18 ΙΤΑΛΙΑ

Η οικονομία της Ιταλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, παρ’ όλο που αντιμετώπισε ύφεση στα τέλη του 2018. Έχει μεγάλη πολιτιστική επιρροή, από τους διάσημους καλλιτέχνες της μέχρι τους οίκους μόδας.

17 ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές χώρες, παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία και έχει μεγάλη επίσης πολιτιστική επιρροή. Η κινηματογραφική βιομηχανία της, γνωστή ως Bollywood, κάνει περισσότερες ταινίες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το 2019 έπεσε δύο θέσεις συγκριτικά με το 2018.

16 ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία συνδέει την Ευρώπη με την Ανατολή, που σημαίνει ότι έχει αντιμετωπίσει τοπικές διαμάχες, αλλά και εσωτερικές προκλήσεις, όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ωστόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, θεωρεί πως η Τουρκία θα είναι ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα μέλη μέσα στα επόμενα χρόνια. Το 2018, βρισκόταν στην 14η θέση, δύο θέσεις υψηλότερα.

15 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία είναι μια πλούσια χώρα, με καλή ποιότητα ζωής και είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς ηγετικούς οργανισμούς. Συγκριτικά με το 2018, η Αυστραλία ανέβηκε μια θέση.

14 ΕΛΒΕΤΙΑ

Η Ελβετία ανέβηκε τρεις θέσεις από το 2018, καθώς βρισκόταν στην 17η θέση. Είναι από τις πιο πλούσιες χώρες και έχει ένα από τα υψηλότερα ΑΕΠ του κόσμου. Είναι γνωστή για τον τραπεζικό της τομέα, και φημίζεται για τα προνόμια και την ιδιωτικότητα που προσφέρει στους πελάτες της. Μερικοί από τους μεγαλύτερους διεθνείς παγκόσμιους οργανισμούς, όπως των Ηνωμένων Εθνών, έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στη Γενεύη.

13 ΙΡΑΝ

Σύμφωνα με το US News, το Ιράν έχει τραβήξει χρόνια το ενδιαφέρον των ισχυρών κρατών, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης στη Μέση Ανατολή και της αφθονίας που διαθέτει σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

12 ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και είναι η πέμπτη παγκοσμίως σε μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

11 ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσαν μια θέση συγκριτικά με το 2018. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έθεσε τα Η.Α.Ε. ως την πιο ανταγωνιστική οικονομία του Αραβικού Κόσμου, ενώ παράλληλα το World Factbook της CIA ανέφερε πως το ΑΕΠ ανά άτομο είναι παρόμοιο με αυτό των ηγετικών δυτικών Ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας των αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτουν.

10 ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η Νότια Κορέα εισήχθη στις 10 πιο ισχυρές χώρες, ενώ πέρσι κατείχε την 11η θέση. Είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία γενικά, εξάγει σημαντική τεχνολογία, αυτοκίνητα και είναι μέλος σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

9 ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η Σαουδική Αραβία είναι μεγάλη και πλούσια χώρα που το US News περιγράφει ως το γίγαντα της Μέσης Ανατολής. Είναι η πατρίδα της Μέκκα, στην οποία εκατομμύρια μουσουλμάνοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο, και έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου τα οποία εξάγει παγκοσμίως. Το βασίλειο όμως βρίσκεται κάτω από ενδελεχή έλεγχο, εξαιτίας της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, αλλά και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης.

8 ΙΣΡΑΗΛ

Παρ’ όλο το μικρό του μέγεθος, το Ισραήλ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, όπως σημειώνει το US News. Έχει ισχυρή οικονομία, αλλά τα σύνορα του βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και έχει συνεχείς διαπληκτισμούς με την Παλαιστίνη.

7 ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο μορφωμένες και τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

6 ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία είναι μία από τις παλαιότερες χώρες και η φήμη της εκτείνεται σε όλο τον κόσμο λόγω της επιστήμης, της πολιτικής, της οικονομίας αλλά πάνω απ’ όλα λόγω του πολιτισμού. Η οικονομία της είναι από τις πλέον ισχυρές, αλλά αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του Ισλάμ.

5 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ασκεί σημαντική διεθνή, οικονομική, πολιτική, επιστημονική και πολιτιστική επιρροή στον κόσμο, παρά την επικείμενη ανησυχία για το ρόλο που θα παίξει η χώρα στην παγκόσμια κλίμακα, λόγω της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποικιακό παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να ενισχύει την επιρροή τη χώρας, με το Λονδίνο να είναι μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

4 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ένα πολύ υψηλά εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας της, και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος της. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

3 ΚΙΝΑ

Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμο. Έχει δει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

2 ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα (σε έκταση ξηράς) και μοιράζεται τα σύνορα της με περισσότερες από 12 χώρες. Η τελευταία επιρροή μέσω της Σοβιετικής Ένωσης, η οικονομική έκρηξη που ήρθε εξαιτίας των κοιτασμάτων πετρελαίου και άνθρακα και η προσήλωση της στον στρατιωτικό εξοπλισμό, δικαιολογούν απόλυτα τη δύναμη της.

1 ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Το US News περιγράφει τις ΗΠΑ ως την πιο κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, με σημαντική οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης σημαντική πολιτιστική επιρροή στον κόσμο, εξαιτίας της φημισμένης κουλτούρας που εκφράζεται μέσα από βιβλία, ταινίες, μουσική και τηλεοπτικά προγράμματα. Το US News επισημαίνει πως η πολιτική του προέδρου Donald Trump έχει εγείρει ανησυχίες στον κόσμο -σχετικά με τους κοντινούς συμμάχους της χώρας- όπως και το μέλλον της στην παγκόσμια κλίμακα.