Τα “ψιλά γράμματα” της χθεσινής συμφωνίας

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το θετικό αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής μαραθώνιας διαπραγμάτευσης όμως στα ψιλά γράμματα υπάρχουν κρυμμένες, τεράστιες δυσκολίες και παγίδες μέχρι να πάρει τελικά η Ελλάδα, τα χρήματα.

Οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έβαλαν πράγματι πολύ νερό στο κρασί τους; Η αυτοί που πραγματικά πανηγυρίζουν είναι οι γερμανοί; Κι αυτό γιατί στους όρους της συμφωνίας υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει τους φιλόδοξους, άπιαστους για πολλούς, στόχους για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2022 και  να ολοκληρώσει με επιτυχία την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, προϋπόθεση που έθεσε ως προαπαιτούμενο, το ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης. Οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες από αυτές στο κλείσιμο της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου 2012 (34.40 η τιμή του δεκαετούς).

Το πρόγραμμα επαναγοράς συνίσταται στην απόσυρση καθαρού χρέους 14,7 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση θα λάβει δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες,
ομόλογα ονομαστικής αξίας 14,2 δισ. ευρώ, που διαθέτουν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς, και 890 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες. Έτσι, θα δοθεί δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF, που – με τους τόκους σε βάθος 15ετίας – θα
ανέλθει στο 13,3 δισ. ευρώ και θα αποσυρθεί συνολικά χρέος 28 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται και η προϋπόθεση, που έθεσε το ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή απόσυρση χρέους, ύψους 40 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ.

Τότε και μόνο, η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις με τα πρώτα  34,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και με
την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την τεχνική προετοιμασία για την επαναγορά χρέους και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε 3 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα εντάξει όλους τους εποπτικούς μηχανισμούς για την εκτέλεση του προγράμματος.

Το άλλο μεγάλο επίτευγμα της χθεσινής βραδιάς,  ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο υπολογίζεται να είναι στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία πρέπει να λάβει μέτρα εκ των προτέρων για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ώστε το 2022 το χρέος να βρίσκεται κάτω από το 110% του ΑΕΠ.