Τα φλέγοντα ζητήματα του ευρωπαϊκού νότου συζήτησαν Σαμαράς-Ρέντσι

Με οικοδεσπότη τον ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος της Φλωρεντίας, οι Αντώνης Σαμαράς και Ματέο Ρέντσι γευμάτισαν με τις συζύγους τους στο κέντρο της ιστορικής πόλης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κλίμα ήταν θερμό και οι δύο πρωθυπουργοί έβγαλαν πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δύο προεδρίες της ΕΕ, καθώς τη σκυτάλη μετά την Ελλάδα πήρε η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για όλα τα θέματα της ελληνικής προεδρίας και ο Ματέο Ρέντσι για τα θέματα που θα χειριστεί η ιταλική.

Συγκεκριμένα συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα, για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για τον αγωγό TAP, για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, για την ανάγκη και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία και για τον τουρισμό.

Ο κ. Ρέντσι σημείωσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά από το 1958 ένα ιταλικό κόμμα παίρνει πάνω από 40% και ανέλυσε στον κ. Σαμαρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει στην Ιταλία, με έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές και στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον ιταλό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, κάτι που θα ρυθμιστεί δάα της διπλωματικής οδού.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα του ξενοδοχείου Excelsior, σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της Φλωρεντίας, απ’ όπου κανείς έχει εξαιρετική θέα.