Τα τρακτέρ της “οργής” και του πλούτου

Η ποσότητα, το μέγεθος και οι πλειοψηφίες δεν υποδηλώνει ότι, επειδή αυτοί «εκπροσωπούν» τους πολλούς έχουν και το δίκαιο με το μέρος τους. Ιδιαίτερα όταν οι ηγέτες των πολλών όχι μόνον δεν αφουγκράζονται τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του λαού, αλλά υποκύπτουν στις απαιτήσεις του 15%των Αγροτών, που απορροφούν το 80% των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Έχουμε χάσει κάθε μέτρο και μπροστά στις πρόσκαιρες φιλοδοξίες θολώνει και η λογική. Δεν μπορεί και είναι πρωτάκουστο ένα μέρος του Αγροτικού κινήματος να προσπαθεί να προωθήσει τα ασυγκράτητα αιτήματα της ελίτ των Αγροτών υποκύπτοντας στις πιέσεις τους. Χάνεται το νόημα, χάνεται και το αναφαίρετο δικαίωμα της διαμαρτυρίας με τέτοιου είδους προώθησης αιτημάτων τα οποία προέρχονται από ένα μόνο κλάδο ο οποίος «βρέξει χιονίσει», όπως και ο λαός λέει, έχει εξασφαλισμένο εισόδημα.

Έχουν μετατρέψει την εκδήλωση διαμαρτυρίαςστις 17 Δεκεμβρίου έξω από το Προεδρικό, σε παρέλαση επίδειξης πολυτέλειας, αφού ο στόλος αποτελούμενος από 130 τρακτέρ αξίας 13εκ ήταν ένα μικρό δείγμα της καταστροφικής Αγροτικής πολιτικής που η Κύπρος από το 2007-2013 επέλεξε να στοχεύσει. Οι μόνιμοι αποδέκτες των υψηλών εκταρικών επιδοτήσεων (η χαμηλότερη είσπραξη για τον κάθε ένα ξεκινά από 50.000€ και φθάνει μέχρι και 230.000€) απαίτησαν εδώ και τώρα τις πληρωμές ….για να κάνουν Χριστούγεννα.

Οι 20 μέρες, ο ένας μήνας υπομονής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός γεωργίας, μας παρότρυναν να κάνουμε, δεν ικανοποίησε τις άκρατες απαιτήσεις του 15%. Έλα όμως που το υπόλοιπο 80% των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των ταλαιπωρημένων φρουτοπαραγωγων των ορεινών και ημιορεινών τους παρακολούθησε και έμεινε άναυδος. Στήλη άλατος έμειναν οι συντριπτική πλειοψηφία των γεωργών βλέποντας τους συναδέλφους τους να μην επιδεικνύουν ούτε ίχνος συναδελφικής αλληλεγγύης. Άφωνοι και απορημένοι με την αλαζονεία και την υπεροψία, έμεινε και όλος ο υπόλοιπος κόσμος που απορούσε και διερωτόταν προς τι η διαμαρτυρία.

Αντί παρέλαση από τα πανάκριβα τρακτέρ θα έπρεπε να κάνουμε πραγματική εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα χειροκίνητα τρακτέρ της πραγματικής ΟΡΓΗΣ. Αυτά θα μπορούσαν εύκολα να μπουν στους κήπους του Προεδρικού, να οργώσουν εθελοντικά τους κήπους και να απαιτήσουν οι πληρωμές των εκταρικών επιδοτήσεων να καταβληθούν πρώτα σε αυτούς που δεν θα κάνουν, πραγματικά «Πάσκαν», και όχι σε αυτούς που 365 μέρεςτο χρόνο κάνουν «Πάσκαν».

Έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας και το ΚΟΑΠ να πληρώσουν πρώτα το 80% των γεωργών, άλλωστε δεν είναι και πολλά τα χρήματα.

Σημ. Οι κεφαλικές επιδοτήσεις ξεκίνησαν να εμβάζονται από τις 23 Δεκεμβρίου 2015

Λάμπρος Αχιλλέως

Capture

Γ. Γραμματέας
ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΥ
Μέλος εκτελεστικού Γραφείου ΕΥΡΩ.ΚΟ