Τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τρία «αγκάθια», που αφορούν στο ελάχιστο ύψος των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών που θα εντάσσονται σε ρύθμιση, στο «κούρεμα» ή όχι χρεών από φόρους αλλά και στο εύρος του νέου θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οδήγησαν σε αδιέξοδο τις χθεσινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ειδικότερα, η τρίωρη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών κόλλησε στα εξής σημεία:

    • Η κυβέρνηση ζήτησε να εφαρμοστούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, ακυρώνοντας τη λογική εφαρμογής του μέτρου. Από την άλλη, οι δανειστές ζητούν καθολική εφαρμογή του μέτρου για όλα τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που, κατά πληροφορίες, βρίσκει σύμφωνους και τους τραπεζίτες, καθώς οι τράπεζες έχουν 10.000 ακίνητα «στρατηγικών» κακοπληρωτών έτοιμα να βγουν στο σφυρί.

    • Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής οφειλών από Φόρους Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), σε αντίθεση με τους πιστωτές που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

    • Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει ότι αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να υποβάλει όποιος έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, ενώ οι πιστωτές και οι τράπεζες θέτουν ως όριο τις 50.000 ευρώ.

Χθες άνοιξε, εξάλλου, και το ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά με… δανεικά από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους φορείς, τα οποία θα προστεθούν στο χρέος! Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε χθες στους επικεφαλής του κουαρτέτου πλάνο δημιουργίας 100.000-150.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως την τριετία 2018-2020. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από το 2018 θα μπορούν να δημιουργούνται 50.000-75.000 θέσεις εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στους δήμους και στο ευρύτερο Δημόσιο). Επίσης 50.000-75.000 θέσεις απασχόλησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανά έτος για ειδικές κοινωνικές ομάδες (νέοι 22-29 ετών με υψηλά προσόντα, άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών κ.λπ.).

Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης εξέθεσαν στους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των πιστωτών το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, μέσω της πώλησης δύο χαρτοφυλακίων πελατών σε ιδιώτες ανταγωνιστές. Χθες προσελήφθη ως σύμβουλος για το έργο αυτό η εταιρεία PwC.