Τα …ρουσφέτια στους Δημάρχους πήραν ΦΕΚ

Διατάξεις που περιγράφουν μικρά και μεγάλα «ρουσφέτια» του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δημάρχους περιλαμβάνονται στο νόμο 4556/2017 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με προφανή στόχο την κάμψη της αντίστασης των αυτοδιοικητικών στις επερχόμενες αλλαγές του Καλλικράτη. Συγκεκριμένα, στον νόμο 4556/2017 προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί στην καθαριότητα, παρατείνουν τις συμβάσεις μέχρι τα τέλη του 2017 αλλά θα μπορούν να πληρωθούν από τους προϋπολογισμούς των οικείων φορέων. Οι δήμαρχοι θα επιθυμούσαν να εγκριθεί έξτρα κονδύλι για την πληρωμή των μισθών των συμβασιούχων αλλά και με αυτήν την διάταξη νομιμοποιείται η καταβολή των δεδουλευμένων.

Παράλληλα η κυβέρνηση έκανε άλλο ένα δωράκι στους ΟΤΑ αφού κατήργησε τον προληπτικό έλεγχο δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι οι δήμαρχοι δεν θα έχουν πλέον τον …βραχνά του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα εκτελούνται άμεσα τα εντάλματα πληρωμής, επιστρέφοντας στο πρότερο καθεστώς της ανεξέλεγκτης παρουσίασης δαπανών. Στις διατάξεις του νόμου νομιμοποιείται επίσης η υπερκατανάλωση καυσίμων λεωφορείων Δημοτικής Συγκοινωνίας η οποία έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου! Και σαν να μην έφταναν οι παραπάνω διατάξεις, ο νόμος προβλέπει και την καταβολή ειδικής κατ΄ αποκοπή αποζημίωσης η οποία δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα για συνταξιούχους που υπηρετούν σε θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών όλων των Ανεξάρτητων Αρχών (προβλεπόταν μόνο για το ΑΣΕΠ).

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά την χτεσινή συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε την πρόταση της επιτροπής για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί περίπου 30 διατάξεις σε διάφορα νομοσχέδια για την καλύτερη λειτουργία των ΟΤΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στην βουλή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα προωθήσει δύο αλλαγές που αφορούν την επαναφορά της αποζημίωσης στα Δημοτικά Συμβούλια και τη δυνατότητα επέκτασης – σε αριθμό – των αμειβόμενων αντιδημάρχων.