Τα πρώτα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Ορκίζεται νέος  Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 το βράδυ και  αύριο αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3 μμ και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα.

Στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη η ώρα.

Στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει το πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ -που αντικατέστησε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μετά τη διάσπαση- υπό τον κ. Τσίπρα. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος και οι κ.κ. Βίτσας, Βούτσης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Φίλης, Παππάς, Φλαμπουράρης και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συζητήσουν τις πολιτικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ ο πιθανότερος για την Προεδρία της Βουλής μέχρι στιγμής είναι ο Νίκος Βούτσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του ως ΥΠΟΙΚ ενώ με διακριτό ρόλο και πιθανότατα στη θέση του θα παραμείνει και ο Γιώργος Σταθάκης.

Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς ενώ στη θέση του υπουργού Άμυνας ο Πάνος Καμμένος. Για το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Πανεπιστημιακού κ. Γιαβρόγλου.

Ο Νίκος Παππάς, εκτός μεγάλου απροόπτου θα παραμείνει υπουργός Επικρατείας όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρας διαμορφώνεται ως εξής:

Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, ενώ μία από τις πρώτες επισκέψεις του πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενώ αναμένεται να έχει και ένα τετ α τετ με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Η βουλή με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα συνέλθει την 1η Οκτωβρίου, θα εκλέξει Πρόεδρο, Προεδρείο και αμέσως μετά θα συζητήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.