Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο ” `Κλειδώνουν` τ/κ κρατίδιο”, γράφει ότι η τουρκική πλευρά κινείται παρασκηνιακά, προετοιμάζοντας και την επόμενη ημέρα ενός ναυαγίου στο Κυπριακό, έχοντας ως βασικό στόχο τη λειτουργία ενός τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Γράφει, επίσης, ότι ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης στην Αμμόχωστο είναι εάν τα ξενοδοχεία θα μείνουν στην άμμο, αποκόπτοντας την πρόσβαση προς τη θάλασσα, ή αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να μετακινηθούν προς τα πίσω. Επίσης, γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` επιμένει ότι σύσσωμη η ηγεσία πρέπει να είναι σε εγρήγορση και διαμηνύει προς όλους ότι δεν πρέπει να απουσιάζουν τώρα και αύριο να τα ρίχνουν στην Κυβέρνηση ότι δεν βγαίνει τίποτε στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Κινητικότητα στη Δημόσια Υπηρεσία”, γράφει ότι με δύο νόμους άνοιξε ο δρόμος για μετακινήσεις δημόσιων υπαλλήλων ώστε να μειωθεί ο αριθμός και να λυθεί το πρόβλημα που προκύπτει από το πάγωμα προσλήψεων. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει η Τουρκία να θεωρηθεί ως στρατηγικός εταίρος για το φυσικό αέριο, αλλά μόνο ως πελάτης. Επίσης, γράφει ότι σε μεγάλο πολιτικό γεγονός εξελίσσεται η Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στην Αμμόχωστο, και ότι, πέραν του απλού κόσμου, στη θρησκευτική αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν πολιτικά και θρησκευτικά πρόσωπα, πρεσβευτές και άλλοι επίσημοι, και θα υπάρχει μεταφορά με λεωφορεία για όσους το επιθυμούν.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με  τον τίτλο “Φρένο στις δόσεις από τους δανειολήπτες”, γράφει ότι πολλοί δανειολήπτες αποφεύγουν να εξετάσουν σοβαρά το θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων τους, αναμένοντας ως από μηχανής θεό διευθετήσεις για διαγραφή δανείων ή νομοθεσίες για την πρώτη κατοικία, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν να πληρώσουν το χρέος τους. Γράφει, επίσης, ότι μετακινήσεις που έγιναν στην Αστυνομία άγγιξαν και ανακριτές, οι οποίοι διερευνούσαν σοβαρές υποθέσεις που αφορούν τη Cyta, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε το προσωρινό πάγωμα των ερευνών. Επίσης, γράφει ότι στα ίχνη διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών προς την Κύπρο, με έδρα την Ολλανδία, πιστεύει πως βρίσκεται η Αστυνομία μετά τη σύλληψη την Παρασκευή το βράδυ, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, 27χρονης από την Ολλανδία, στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν 16,5 κιλά ναρκωτικών.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με  τίτλο “Η άλλη Ευρώπη είναι εφικτή”, γράφει ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, μια Ευρώπη της συνεργασίας, της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης, μια Ευρώπη όπου οι λαοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο, όπου δεν θα αποφασίζει το διευθυντήριο των ισχυρών δυνάμεων, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, χαιρετίζοντας τη Διακήρυξη 18 κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Γράφει, επίσης, ότι σε εκδήλωση στη Λάρνακα στάλθηκε ηχηρό μήνυμα προς το Προεδρικό Μέγαρο ότι η πόλη δεν αποδέχεται τη μετατροπή του λιμανιού σε βιομηχανικό-ενεργειακό και θα αγωνιστεί για την προστασία της φυσικής ομορφιάς του παραλιακού της μετώπου. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος δήλωσε ότι θα εργαστεί για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Αστυνομίας.

Καθημερινή: Με  τίτλο “Σήμα κινδύνου από Ισραήλ”, γράφει ότι στο Ισραήλ, οι παράγοντες που επιθυμούν συνεργασία με την Κύπρο διερωτώνται πού το πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το φυσικό αέριο, καθώς διαπιστώνουν ότι για έναν ολόκληρο χρόνο η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα στα ζητήματα των υδρογονανθράκων. Γράφει, επίσης, ότι η ανάγκη για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων οδηγεί σε προσωρινό ξήλωμα τμήματος του Τύμβου Μακεδονίτισσας, εκταφή του αεροσκάφους Noratlas και όσων λειψάνων βρίσκονται ακόμα στο κουφάρι του, για ταυτοποίηση και απόδοση στις οικογένειες. Επίσης, γράφει ότι πίσω από τη συμφωνία κυρίων μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας, Συνεργατισμού και Τράπεζας Κύπρου, σοβεί ένας επικείμενος πόλεμος για τις καταθέσεις που τραπεζίτες εκτιμούν πως θα φύγουν από την Τράπεζα Κύπρου στο επόμενο διάστημα.

Μάχη: Με τίτλο “Δώρο άδωρο `το πολεμικό` “, γράφει ότι το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό, δηλαδή ότι η Κύπρος δεν έχει καμία δυνατότητα παρατήρησης, επιτήρησης και επέμβασης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Γράφει, επίσης, ότι την αυστηρή τακτική του “φέρτε πίσω τα λεφτά” υιοθετεί πλέον το Υπουργείο Οικονομικών, και ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου ζήτησε από πρώην κρατικό αξιωματούχο να επιστρέψει λεφτά στο κράτος λόγω υπέρβασης αυστηρών προνομίων. Επίσης, δημοσιεύει τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ, που δίνει σημαντικό προβάδισμα στον ΔΗΣΥ έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του ερχόμενου μήνα, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να εξασφαλίζουν από δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και από μία έδρα το ΔΗΚΟ και το ΚΣ ΕΔΕΚ.

Sunday Mail:  Με τίτλο “Η μεγάλη ώθηση για επιστροφή στο Βαρώσι”, γράφει ότι ενώ οι απλοί Κύπριοι από τις δύο πλευρές έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν ιστορική εκδήλωση οικοδόμησης εμπιστοσύνης με λειτουργία τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αμμόχωστο, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες συζητούν έντονα το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου ολόκληρη την εβδομάδα. Γράφει, επίσης, ότι η αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών επανάρχισε χθες, πέντε εβδομάδες αφότου χάθηκε το αεροπλάνο από τις οθόνες των ραντάρ, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι μπαταρίες του μαύρου κουτιού θα εξαντληθούν. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία πανκ από το Μιανμάρ, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ νερού Thingyan στο Γιανγκόν, που σηματοδοτεί το νέο έτος σε χώρες όπως το Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Λάος και την Καμπότζη.