Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Αλήθεια: Με τίτλο “Η ώρα της Τρόικας” αναφέρει ότι η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, όμως η προσοχή είναι στραμμένη προς τους διεθνείς δανειστές και κατά πόσο θα αποδεχθούν τα νομοθετήματα των άλλων κομμάτων. Γράφει επίσης ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ κάλεσαν τον Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αναπομπή των δικών τους νομοθετικών κειμένων που ψηφίστηκαν χθες. Αλλού, αναφέρει ότι εκτός από τη μεταστέγαση του Μεγάρου Πολιτισμού στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, το υπουργείο Παιδείας κάνει σχέδια και για ανέγερση σύγχρονης Κρατικής Βιβλιοθήκης στα κτίρια της Αρχιγραμματείας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προβλέψεις του νομικού συστήματος για το χειρισμό των θεμάτων και υποθέσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Σημερινή: Με τίτλο “Υπάρχει μόνο μια Κύπρος” γράφει ότι την ώρα που η Λευκωσία παρακολουθεί με εκνευριστική απάθεια τις τουρκικές προκλήσεις, ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαμήνυσε εμφαντικά στον Τούρκο Πρόεδρο ότι υπάρχει μόνο μια Κύπρος. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη της Προέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένας Γεωργιάδου η οποία είπε ότι στην τράπεζα `δεν καραδοκούμε να ξεσπιτώσουμε κόσμο, κάθε άλλο”. Επίσης, η `Σ` γράφει ότι δύο διαφορετικούς νόμους για εκποιήσεις ενέκριναν η Βουλή, μεταφέροντας στην εκτελεστική εξουσία το βάρος της απόρριψης ενός εκ των δύο και τεστάροντας παράλληλα τις προθέσεις της Τρόικας.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Τώρα θρίλερ νούμερο δύο” γράφει στο κύριο του θέμα ότι ύστερα από οκτάωρο και πλέον θρίλερ και μετά από όσα είχαν προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα, η Βουλή, με πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις όπως κατατέθηκε τροποποιημένο από την Κυβέρνηση και με τις τροποποιήσεις που επέβαλαν τα κόμματα και πλέον σημασία έχει η στάση της Τρόικας. Αλλού, δημοσιεύει συνέντευξη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδης ο οποίος δηλώνει ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε τις δύσκολες πτυχές στο Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι ο ΓΔ του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου Θ. Καζάκος δήλωσε ότι η ναυτιλία, η οποία συνεισφέρει σταθερά γύρω στο 7% του ΑΕΠ, μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο.

Χαραυγή: Με τίτλο “Νόμος η προστασία της πρώτης κατοικίας” γράφει ότι ανατροπή της φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις πέτυχε χθες η αντιπολίτευση και με 35 ψήφους έναντι 20 του κυβερνώντος κόμματος κατάφερε να ρίξει με στοχευμένο τρόπο το δίχτυ προστασίας στην οικογενειακή εστία και τους μικρο-οφειλέτες θύματα της κρίσης. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και γράφει ότι το πρώτο κουδούνι κτυπά παράφωνα, με ανησυχίες για τα προβλήματα στην παιδεία. Η `Χ` αναφέρει ακόμη ότι φέτος φορολογούνται ακόμα 10 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και ότι ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στα σπίτια των φορολογουμένων. Αν οι φορολογίες καταβληθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου θα υπάρξει έκπτωση 15%, αντί 10% που ήταν πέρσι, προστίθεται.

Η Καθημερινή: Με τίτλο `Σκιές στη Γιωρκάτζη λόγω Βγενόπουλου` γράφει ότι θέμα τάξης τίθεται για την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καθώς ο εν διαστάσει σύζυγος και η θυγατέρα της από το δικηγορικό γραφείο “Ανδρέας Γιωρκάτζη και Συνεταίροι ΔΕΠΕ” εκπροσωπεί στα δικαστήρια την MIG και τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Αλλού, γράφει ότι υπό την αυξημένη πίεση των τραπεζών και το βάρος του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις οι μεγάλοι δανειολήπτες άρχισαν ήδη τις ανακοινώσεις για πώληση ακινήτων με στόχο την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους ενώ άλλοι έχουν από καιρό `συμμορφωθεί`.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε πολλές παρτίδες, μεταξύ των οποίων το Σχέδιο Β’ για το Κυπριακό.

Sunday Mail: Με τίτλο “Οι βουλευτές ρίχνουν την μπάλα πίσω στο Προεδρικό Μέγαρο” γράφει ότι η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις σε μια μαραθώνια έκτακτη συνεδρία, βάζοντας τέλος στις εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ παράλληλα υιοθέτησε σειρά τροπολογιών και επιπρόσθετα νομοθετήματα για προστασία των δανειοληπτών. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε μια πρώην υπάλληλο ξενοδοχείων στην Πάφο, η οποία ενώ εργαζόταν για 30 χρόνια στον κλάδο, απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση και αναφέρει στην εφημερίδα ότι στην Πάφο οι ξενοδόχοι προτιμούν φθηνό ξένο εργατικό προσωπικό με μισθό 400-500 ευρώ το μήνα. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο προφίλ του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ασπεν Μπαρθ Αιντα, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο την Παρασκευή για τις πρώτες του επαφές.