Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Σάρκα και οστά στη συνεργασία με ΗΠΑ”, γράφει ότι σάρκα και οστά λαμβάνει η στρατηγική εταιρική σχέση Κύπρου και ΗΠΑ, όπως αυτή προαναγγέλθηκε από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και θα περιλαμβάνει θέματα εξοπλισμού άμυνας και ασφάλειας, και θέματα εκπαίδευσης και συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών σε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων, προεξάρχουσας της τρομοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι οι τζιχαντιστές προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ με το βίντεο με τον αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου, και ότι στις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας επικρατεί έντονη ανησυχία. Επίσης, δημοσιεύει ρεπορτάζ με αφηγήσεις του Χάρη Ευαγγελίδη, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις και της Αντουανέτ Βαρνάβα, στις 19 Αυγούστου 1974.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Σφίγγουν τα λουριά για τις τράπεζες”, γράφει ότι σειρά αποφάσεων για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, και ότι η έκτακτη σύνοδος της Βουλής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου. Γράφει, επίσης, ότι ενδελεχή έρευνα ζήτησε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ο Υπουργός Άμυνας, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ομοσπονδία δηλώνει ως αθλητές συγκεκριμένους στρατιώτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, και προσθέτει ότι ενεπλάκη και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. Επίσης, γράφει ότι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν Αμερικανό δημοσιογράφο, βιντεοσκόπησαν την αποτρόπαια πράξη τους και δημοσιοποίησαν το βίντεο στο διαδίκτυο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς”, γράφει ότι με την κατάργηση προνομίων των τραπεζών επιχειρεί η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, και ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση περιλαμβάνουν τρία νομοσχέδια, την εφαρμογή δύο σχεδίων για προστασία της κατοικίας ευάλωτων ομάδων και την προώθηση στη Βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας. Γράφει, επίσης, ότι δεν έγινε κατορθωτό ακόμη να βρεθούν τα οστά του περιφερειάρχη της ΕΟΚΑ Κώστα Ματθαίου, ωστόσο ήρθαν στο φως λεπτομέρειες από τη δολοφονία του το 1958. Επίσης, γράφει ότι μετατίθεται σήμερα, με οδηγίες του Υπουργού Άμυνας, ο Διοικητής της 195 ΜΕΑΠ, στη μονάδα του οποίου υπηρετούν οι δύο γιοι του.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Προπέτασμα καπνού τα μέτρα Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ”, γράφει ότι χωρίς να αφαιρεί ούτε ένα γιώτα από το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση αλλού, ευελπιστώντας να περάσει από τη Βουλή τα όσα συμφώνησε εκ των προτέρων με την Τρόικα, και προσθέτει ότι, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, το Υπουργικό αποφάσισε μέτρα για μερική ρύθμιση των επιτοκίων. Γράφει, επίσης, ότι με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας με στόχο κυρίως άμαχους. Επίσης, γράφει ότι τέλος του χρόνου αρχίζουν οι συζητήσεις για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, και ότι υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση στρέφεται προς άλλες λύσεις.

Cyprus Mail: Με τίτλο “ΠΟΥ: Η Κύπρος χρειάζεται να μειώσει τις τιμές φαρμάκων”, γράφει ότι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν εισηγηθεί τη γενική μείωση των τιμών φαρμάκων κατά 8% ως 8,5%, ως μέρος των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων πριν μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ένα γενικό σχέδιο υγείας. Γράφει, επίσης, ότι η Ρωσία διέταξε χθες το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων εστιατορίων McDonald`s στη Μόσχα, επικαλούμενη υγειονομικές παραβάσεις. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία δημοσιογράφου της εφημερίδας την ώρα που περιλούζεται με ένα κουβά παγωμένο νερό, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκίνησε χθες και στην Κύπρο για ευαισθητοποίηση και συλλογή χρημάτων για την Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση.