Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Αλήθεια: Με τίτλο “Μπάιντεν-Αναστασιάδης το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον“, γράφει ότι σάρκα και οστά παίρνει η στρατηγική σχέση Κύπρου-ΗΠΑ, και ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία ο κ. Μπάιντεν προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ουάσινγκτον όταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος τίμησε με τον τρόπο που αρμόζει τους 13 ήρωες που έχασαν τη ζωή τους το 2011 στην τραγωδία του Μαρί. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί οριστική και δεδομένη την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των μισθολογικών αυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημερινή: Με τίτλο “Στους τάφους οι ήρωες, οι υπεύθυνοι πού;“, γράφει ότι με τα δεκάδες “γιατί;” να αιωρούνται ακόμη στον αέρα και το περί δικαίου αίσθημα των συγγενών των 13 ηρώων του Μαρί να μην έχει ικανοποιηθεί, τελέστηκε χθες το τρισάγιο στον χώρο της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011. Γράφει, επίσης, ότι τιμές που “ζαλίζουν” καταγράφονται στον κατάλογο που δημοσιοποίησε χθες ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και αφορούν τις τιμές προϊόντων σε διάφορα υποστατικά, τουριστικά παραλιακά καταλύματα και κέντρα αναψυχής. Επίσης, γράφει ότι εκπρόσωποι δανειοληπτών και καταναλωτών κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός δεν εφαρμόζουν την οδηγία και τον κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις δανείων που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Ψηλά ο πήχης από τις ΗΠΑ“, γράφει ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να προσδώσουν περιεχόμενο στην τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν για στρατηγική εταιρική σχέση των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προκύπτει από επαφές υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στη Λευκωσία. Γράφει, επίσης, ότι ούτε και φέτος θα ισχύσει το ελάχιστον ποσό φόρου €50 για τα ακίνητα και έτσι όλες οι περιουσίες με αξίες €12.500 με τιμές 1980 θα είναι εντελώς αφορολόγητες. Επίσης, γράφει ότι ούτε ένα έργο για δείγμα δεν υλοποιήθηκε στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια και, εκτός από το παλιό ΓΣΠ, το Μουσείο, το παλαιό Δημαρχείο και τη Βουλή, τοποθετήθηκε στο ράφι και η Πλατεία Ελευθερίας, η οποία, ωστόσο, λόγω της θέσης της, αποτελεί στίγμα για την πόλη.

Χαραυγή: Με τίτλο “Εγγυημένη φτώχεια“, γράφει ότι ελάχιστη εξασφάλιση, η οποία θα διατηρήσει τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, θα προσφέρει ο νέος θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, και ότι επηρεαζόμενες οργανώσεις εκφράζουν έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη δήθεν ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Γράφει, επίσης, ότι στην Κύπρο για επαναξιολόγηση της πορείας του μνημονίου καταφθάνει στις 15 Ιουλίου το κλιμάκιο της Τρόικας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, γράφει ότι χθες ήταν η τέταρτη ημέρα των ισραηλινών δολοφονικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, με το λιγότερο 96 νεκρούς επισήμως, και άλλες αναφορές να κάνουν λόγο για συνολικά πάνω από 100 νεκρούς.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Ποτέ ξανά άλλο Μαρί“, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας σε μνημόσυνο στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα επιτρέψει καταστροφές όπως την έκρηξη πυρομαχικών το 2011 στο Μαρί να συμβούν ξανά. Γράφει, επίσης, ότι η κακοδιαχείριση ίσως οδηγήσει στο κλείσιμο του κατασκηνωτικού χώρου “Κάλυμνος” στην Ακτή του Κυβερνήτη. Επίσης, γράφει ότι ένας 18χρονος, του οποίου το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε στη θαλάσσια περιοχή της Κορνουάλη στη Βρετανία ανατράπηκε, διασώθηκε όταν κατάφερε να δημοσιεύσει στο κοινωνικό δίκτυο “facebook” ότι κινδύνευε, παρά το γεγονός ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν τόσο βρεγμένο που δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει κλήση.

Cyprus Weekly: Με τίτλο ”Διατηρώντας τις σχέσεις“, γράφει ότι ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούσαν επαφές στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν για να τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Γράφει, επίσης, ότι συγγενείς των 13 θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί τίμησαν χθες τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, κοντά στο σημείο της φονικής έκρηξης πυρομαχικών πριν από τρία χρόνια. Επίσης, γράφει ότι η ΑΗΚ δήλωσε χθες ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δημαρχείο Γεροσκήπου, το οποίο οφείλει στην ΑΗΚ περίπου €63.000 σε απλήρωτους λογαριασμούς.