Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Χάθηκαν εκατομμύρια για τα δημόσια ταμεία», με την εφημερίδα να γράφει ότι συρρικνώνονται τα κρατικά έσοδα καθώς δεν κινείται φύλλο στα ακίνητα και ότι στα αζήτητα βρίσκονται 40.000 περίπου τίτλοι ιδιοκτησίας. Όπως αναφέρει η «Σημερινή» έχουν απολεσθεί εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία, λόγω της ανυπαρξίας μεταβιβάσεων ακινήτων, και υπολογίζεται ότι η μείωση των εσόδων θα ανέλθει στα €15 εκ. σε σύγκριση με το 2012. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τιμήθηκε χτες ο αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, το όνομα του ποίου δόθηκε στο Διοικητήριο της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Συνεργατισμός απαιτεί από το κράτος €73 εκ. «αλλά… από τον μη έχοντα…».

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπό τον τίτλο «Σκάνδαλο Δρομολαξιάς – Όλοι ένοχοι εκ πρώτης όψεως», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου κάλεσε χτες σε απολογία τους 7 κατηγορούμενους και τη μια κατηγορούμενη εταιρεία για την υπόθεση του σκανδάλου της Δρομολαξιάς καθώς αποφάνθηκε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε βάρος τους στα πλαίσια της πολύκροτης υπόθεσης ανέγερσης του Aero Center. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αλλάζει το σύστημα μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο μετά το 2016 όπως εξήγγειλε χτες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι το νέο σύστημα θα είναι πολύ πιο κοντά στην απόδοση της οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «πόλεμο για το χαλλούμι γράφοντας ότι ενώ κόμματα και αγροτικές οργανώσεις συγχαίρουν, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων και οι αγελαδοτρόφοι ανησυχούν και κάνουν λόγο για καταστροφή, με τον Υπουργό Γεωργίας να αντιδρά έντονα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο  «Ψήφισαν το ίδιο χαράτσι – Φέτος θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς κοτσιάνια», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι αγοραστές ακινήτων που δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα κληθούν φέτος να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί στη βάση της αξίας του ακινήτου τους σε τιμές 1980 και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με τον περσινό. Εντός των επόμενων μηνών θα αποσταλούν σε όλους τους ιδιοκτήτες και οι νέες επιτιμήσεις των ακινήτων που έγιναν από το Κτηματολόγιο σε τιμές του 2013. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δύο βοηθοί υφυπουργοί των ΗΠΑ θα έχουν σήμερα αλλεπάλληλες επαφές στη Λευκωσία με θέμα στην ατζέντα την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα της ασφάλειας. Αλλού ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι δικαίωμα φοίτησης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Εθνική Φρουρά αποκτούν οι στρατιώτες και πως τα Υπουργεία Παιδείας και Άμυνας επεξεργάζονται σχετική συμφωνία η εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβρη.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο «Βάφτισαν τα φύκια μεταξωτές κορδέλες»  γράφει ότι σε περαιτέρω συρρίκνωση οδηγείται το κοινωνικό κράτος, με την υιοθέτηση, χτες, σε νόμο, από την πλειοψηφία της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πήρε αναβολή η βία στα γήπεδα» καθώς «δεν εξαντλήθηκε η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ως εκ τούτου έγινε δεκτή η πρόταση του ΑΚΕΛ για σύγκληση ειδικής συνεδρίας για το θέμα». Αλλού η «Χαραυγή» γράφει ότι από βδομάδας οι αποφάσεις για διαχωρισμό της ΑΗΚ και ότι ΡΑΕΚ και ΔΣ ΑΗΚ συζήτησαν το θέμα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι», υπό τον τίτλο «Τα απόρρητα πρακτικά», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου μια εβδομάδα μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», γράφοντας ότι «δυστυχώς, για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι μια εβδομάδα μετά την έκρηξη του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, το θάνατο 13 αξιωματικών, υπαξιωματικών, ναυτών και πυροσβεστών, την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη χαριστική βολή στην κυπριακή οικονομία, οι τότε κυβερνώντες ενδιαφέρονταν για να αντιμετωπίσουν το πολιτικό και κομματικό κόστος». Αλλού στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι συγκλονιστικές εξελίξεις προέκυψαν στη συνεχιζόμενη δίκη της Δρομολαξιάς και ότι το Μόνιμο Τριμελές Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε την απόφαση του σύμφωνα με την οποία «η κρίση του Δικαστηρίου είναι ότι έχει αποδειχτεί η εκ πρώτης όψεως υπόθεση για τους 8 κατηγορούμενους». Αλλού στις εσωτερικές τις σελίδες η εφημερίδα κάνει λόγο για μείωση 5,7% στις τιμές των ακινήτων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Αναδιάρθρωση της κοινωνικής πρόνοιας με την έγκριση του ΕΕΕ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Βουλή ενέκρινε χτες το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου συστήματος κοινωνικής μέριμνας το οποίο αντικαθίσταται με ένα νέο «εμπνευσμένο από την Τρόικα» και το οποίο έχει ως προμετωπίδα το ΕΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος τη φορολογία ακίνητης περιουσίας στη βάση των τιμών του 1980, όπως αποφάσισε ομόφωνα χτες η Βουλή μετά από διαφωνίες σχετικά με τους τροποποιημένους συντελεστές που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρει ότι πολλά ερωτήματα τέθηκαν στον Υπουργό Γεωργίας σχετικά με τη σύσταση του χαλλουμιού και τις ποσοστώσεις γάλακτος.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily”, με κύριο τίτλο «Νικητές και ηττημένοι – Η Βουλή μπλόκαρε τις αλλαγές στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ενέκρινε όμως το ελάχιστο εισόδημα (ΕΕΕ)», γράφει στο κύριο της θέμα ότι πολύς ντόρος υπήρξε χτες στη Βουλή πριν από το κλείσιμο της για τις θερινές διακοπές, όταν όμως «κάθισε η σκόνη» η Κυβέρνηση είχε κερδίσει και είχε χάσει κάποιες μάχες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Τμήμα Δασών υπεραμύνεται της απόφασης για κόψιμο δέντρων – καθαρισμό στην παραλία Κόννος στο Κάβο Γκρέκο, αναφέροντας ότι έγινε για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν ενυπόθηκες, με “κακά δάνεια”, πρώτες κατοικίες.