Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Φιλελεύθερος: Με τίτλο «Ευθύνες Μαλά, Πατσαλίδη – Με αποφάσεις τους οι πολίτες πλήρωσαν επιπλέον €24 εκ. για φάρμακα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι «τις μεγαλύτερες ευθύνες στους πρώην υπουργούς Υγείας, Χρίστο Πατσαλίδη και Σταύρο Μαλά, αποδίδει η έρευνα για τις ακριβές τιμές των φαρμάκων κατά την περίοδο 2009-2012 ενώ ευθύνες αποδίδονται και στην πρώην διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Παντελίτσα Κουπεπίδου καθώς και σε λειτουργού των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η οποία είχε την ευθύνη για την παρακολούθηση των τιμών σε άλλες χώρες”. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μια συνάντηση του κ. Χασάπη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες και μια άλλη σήμερα του ΔΣ ε τη Διοικητή της ΚΤ φαίνεται ότι εξομαλύνουν την κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου και ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση κεφαλαίου ύψους €1 δισ. Αλλού ο Φιλελεύθερος κάνει λόγο για απάτη με ενοικιάσεις σπιτιών στον Πρωταρά όπου πρώην αστυνομικός κατηγορείται ότι εισέπραξε €7.800. Όπως γράφει, οικογένειες από τη Λευκωσία προγραμμάτισαν έγκαιρα τις διακοπές τους στον Πρωταρά, προπληρώνοντας για ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων για τους μήνες του καλοκαιριού, όταν όμως έφτασε η στιγμή που θα παραλάμβαναν τα τουριστικά τους καταλύματα έπεσαν από τα σύννεφα καθώς είχαν διαπιστώσει ότι πλήρωσαν για σπίτι αλλά ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης προφασιζόταν διάφορες δικαιολογίες και δεν τους το παρέδιδε.

Αλήθεια: Με τίτλο «Αλλαγή ρότας στην Τράπεζα Κύπρου – Αποφασίζουν αύξηση €1 δισ.», γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην ΤΚ μετά την επιστολή της Διοικητού της ΚΤ, με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΤΚ Κρίστη Χασάπη να δηλώνει χτες ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα είναι ύψους €1 δισ. ενώ «σχετικώς αναφέρεται ότι υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά ταμεία αλλά και Ρώσους μεγαλοεπενδυτές». Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με προτάσεις για πολλά ΜΟΕ μεταξύ των οποίων η Αμμόχωστος και το άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων, δημιουργία και άλλων τεχνικών επιτροπών, προσέρχεται σήμερα στη συνάντηση με Έρογλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη κατέχει η Κύπρος όσον αφορά την κατά κεφαλή παραγωγή δημοτικών αποβλήτων ενώ χτες ανακοινώθηκε και η έναρξη της εκστρατείας ανακύκλωσης που στοχεύει σε ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σημερινή: Με τίτλο «Έρευνα στις Κτηνιατρικές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «στο εδώλιο θέτει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσία ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καταγγέλλοντας διασπάθιση δημοσίου χρήματος και καλεί τον Υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει σε έρευνα και καταλογισμό, όπου υπάρχουν, ευθυνών”. Όπως εξηγεί η εφημερίδα οι καταγγελίες του κ. Μιχαηλίδη αφορούν προσφορά που προκήρυξαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ζωικών αποβλήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επιτάχυνση των ερευνών για την οικονομική καταστροφή. Σε άλλο της θέμα η “Σημερινή” γράφει ότι ηχούν οι σειρήνες του πολέμου στο Ισραήλ.

Χαραυγή: Με τίτλο «Συντονιστής… ερευνώn Εισαγγελίας – Αστυνομίας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ακατανόητη παρουσιάζεται η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις ποινικές έρευνες που διεξάγονται από τις ανακριτικές Aρχές υπό την εποπτεία της Γενικής Εισαγγελίας σε βαθμό που δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα ποινικές διώξεις και πως η χτεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό ανέδειξε πολύ έντονα τα ερωτηματικά για τη διελκυστίνδα που παρουσιάζεται στην επικοινωνία και το συντονισμό μεταξύ μεταξύ Εισαγγελίας και Αστυνομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πνέουν τα μένεα οι γιατροί με την απόφαση της Κυβέρνησης να διορίσει διευθυντές Α15 και Α14 στο Υπουργείο Υγείας την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για «επιφυλάξεις πανταχόθεν για τη φόρμουλα φορολογίας ακινήτων» αναφέροντας ότι δύσκολα θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη η νέα νομοθεσία.

Cyprus Mail: Με τίτλο «Ώρα μηδέν για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δισ. με τους υφιστάμενους μετόχους όμως να δηλώνουν δυσφορία σε σχέση με τους όρους που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μια νεαρή γυναίκα ενδεχομένως να είχε επιζήσει αν ένα μέλος του προσωπικού κλινικής στο Παραλίμνι δεν είχε προβεί σε μια σειρά λαθών σε διαγνώσεις και θεραπείες σύμφωνα με Βρετανό ιατροδικαστή. Οι συνθήκες του θανάτου της 21χρονης Καλίσα Γκόρντον εξετάστηκαν την Τρίτη από δικαστήριο του Γκλόσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία που εκδικάζει την υπόθεση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ισραήλ μετακινεί δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

The Cyprus Daily: Με τίτλο «Ώρα μηδέν», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σήμερα αναμένεται να τερματιστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, όταν δηλαδή συνέλθει το ΔΣ σε μια κρίσιμη συνάντηση μέσα από την οποία θα επικυρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δισ. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τον καιρό ότι είναι «καμίνι» με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται πέραν των 40 βαθμών Κελσίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξάνονται κατά 20% και πως η Πάφος και ο Πρωταράς είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των Ε/κ.