Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Ανω-κάτω στην τράπεζα”, αναφέρει πως δρομολογείται νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου εντός της εβδομάδας με σκοπό οι δυο κομβικές αποφάσεις της προχθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης να αλλάξουν. Εξάλλου γράφει πως την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ θα καθορίσουν τα βήματα που θα λάβει η Κυβέρνηση μετά το θέμα που προέκυψε με τις συνάξεις που οργανώνει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί με ξένους πρέσβεις. Επίσης αναφέρει πως οικιακές βοηθοί έρχονται για δουλειά στην Κύπρο και καταφεύγουν στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα η αμοιβή τους είναι 550 ευρώ, ενώ με βάση τη νομοθεσία τις ελεύθερες περιοχές είναι 368 ευρώ καθαρά.

Αλήθεια: Με τίτλο “Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο εκλεκτός νέος Πρόεδρος της Κομοσιόν”, αναφέρει πως οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσαν το χρίσμα στον πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου με συντριπτική πλειοψηφία 26 υπέρ έναντι μόλις 2 κατά. Αλλού σημειώνει πως ενισχυμένο νομοσχέδιο εγκρίθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, με το οποίο η Τουρκία καθίσταται υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την κατάσταση χριστιανικών τόπων λατρείας και στην ίδια τη χώρα αλλά και στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατούν και σήμερα. Εργοτάξια έμειναν κλειστά λόγω του καύσωνα, ενώ στα δημόσια έργα σταμάτησαν οι εργασίες στις δέκα το πρωί.

Σημερινή: Με τίτλο “Έμεινε μετέωρο το Ελάχιστο Εγγυημένο”, αναφέρει πως για άγνωστο λόγο μετατίθεται πλέον η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αφού είναι αδύνατον να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, όπως ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται στις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών για το δημοσίευμα της εφημερίδας για κούρεμα της τάξης του 16,5% των κρατικών ομολόγων, στα οποία έχουν στην κατοχή τους οι τρεις κυπριακές τράπεζες που θα πάρουν μέρος στα τεστ αντοχής και σημειώνει πως “επιβεβαιώνεται η χρησιμοποίηση της μεθοδολογίας” που αποκάλυψε η εφημερίδα, το δημοσίευμα όμως χαρακτηρίζεται παραπλανητικό. Εξάλλου αναφέρει πως αρχίζει η εξέταση των αιτήσεων για επενδυτές στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Χαραυγή: Με τίτλο “Συμμορφωθείτε προς τα υποδείξεις” και αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έστειλε χθες μήνυμα προς το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για αλλαγή της διαδικασίας που αποφασίστηκε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και πώληση των νέων μετοχών, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση σε “επιλεγμένους επενδυτές”, με τη διαδικασία της “ιδιωτικής τοποθέτησης” χωρίς την παραχώρηση “δικαιωμάτων προτίμησης” στους παλαιούς μετόχους. Αλλού σημειώνει πως δεν ελλιμενίστηκε χθες το πλοίο “Hanjin Athens” και δεν άρχισε χθες όπως αναμενόταν η επιχείρηση εκφόρτωσης των 250 εμπορευματοκιβωτίων από το αμπάρι 2. Επίσης γράφει πως η Κυβέρνηση θα καταθέσει γραπτώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας τα στοιχεία που θα δείχνουν από ποια κονδύλια θα εξοικονομήσει το ποσό των 25 εκ. ευρώ για να καλύψει το ποσό που υπολείπεται για την εφαρμογή του ΕΕ για το 2014.

Cyprus Mail: Με τίτλο “EE: Πίσω στο τραπέζι οι κυρώσεις”, αναφέρει πως η ΕΕ υπέγραψε χθες μια ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα εκτός και εάν οι φιλορώσοι αντάρτες ενεργήσουν για να καταστείλουν την κρίση στα ανατολικά της χώρας μέχρι τη Δευτέρα. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η Κύπρος θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης αναφέρεται στη δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατά της κακοποίησης ζώων.

The Cyprus Weekly: Με τίτλο “Ο Γιούνκερ παίρνει την έγκριση”, αναφέρει πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες πως η επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα “σοβαρό λάθος” που θα κάνει πιο δύσκολο για να μείνει η Βρετανία εντός της ΕΕ. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία από την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Hervé Ladsous στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Ο κ. Ladsous είπε πως θα συνεχιστεί η ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο, καθώς σκοπός της είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως χθες ήταν η πιο ζεστή ημέρα του χρόνου, καθώς η θερμοκρασία έφθασε στους 41 βαθμούς.