Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Φιλελεύθερος: Με τίτλο «Αλλάζει ο χάρτης των παροχών», γράφει ότι ένα σημαντικό βήμα που αλλάζει τον χάρτη των δημοσίων βοηθημάτων και της κοινωνικής πολιτικής, πραγματοποιείται σήμερα και ότι εγκρίνεται από το Υπουργικό το νομοσχέδιο που εισάγει το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και που η εφαρμογή του ξεκινά την 1η Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι δύο στους τρεις που φυλακίζονται για χρέη αφορούν οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ζωή μέχρι και τον χειμώνα του 2015 δίνουν στις Κυπριακές Αερογραμμές τα έσοδα από την πώληση της χρονοθυρίδας στο Χίθροου.

Αλήθεια: Με τίτλο «Μετρούμε ώρες για έξοδο στις αγορές» σύμφωνα με την οποία είναι θέμα ωρών η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, ενάμιση σχεδόν χρόνο πριν την προκαθορισμένη περίοδο, με στόχο την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε αυστηρή εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ενόψει της ετοιμασίας των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών για το 2015. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αύριο κατατίθεται στη Βουλή για συζήτηση.

 Σημερινή: Με τίτλο «Ανοίγουν το φάκελο `φακελάκια` στο δημόσιο» γράφει ότι θέμα για πιθανό πλουτισμό αξιωματούχων και άλλων λειτουργών του δημοσίου, δημάρχων, προέδρων ημικρατικών κ.α, λόγω εκμετάλλευσης της θέσης τους, ενεγράφη προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ενώ θα τους ζητηθεί και το πόθεν έσχες. Αλλού γράφει ότι αναμένονται 70 χιλιάδες αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δέσμιοι της οικονομικής αδυναμίας των γονιών τους να πληρώσουν τα δίδακτρά τους βρίσκονται μαθητές ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Χαραυγή: Με τίτλο «Από τους φτωχούς στους φτωχότερους» γράφει ότι “πολύ κατώτερο των περιστάσεων” είναι το νέο σύστημα στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση προς αντικατάσταση του δημόσιου βοηθήματος. Αλλού γράφει ότι “έκοψε κι έραψε η Κυβέρνηση” και στα ταξίδια των αξιωματούχων και ότι ο ΥΠΕΞ απέρριψε εισήγηση του ΑΚΕΛ για διάλογο με τα κόμματα με σκοπό την από κοινού ρύθμιση του θέματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέα απόπειρα αυτοκτονίας κρατουμένου στη Μεννόγεια, την τρίτη που σημειώνεται από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Cyprus Mail: Με τίτλο «70 χιλιάδες αναμένεται να αναζητήσουν κυβερνητική βοήθεια» γράφει ότι το κράτος αναμένει να λάβει πέραν των 70 χιλιάδων αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όταν τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία, όπως δήλωσε χθες η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Αλλού, προβάλλοντας σχετική φωτογραφία, η εφημερίδα γράφει ότι ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός επιστήμονας, Κρίστοφερ Τουμάζου, βραβεύτηκε χθες με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη 2014, στην κατηγορία Έρευνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών υπερασπίστηκε την πώληση της χρονοθυρίδας στο Χίθροου.

The Cyprus Daily γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε είπε χθες ότι η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει τη χαμένη ανεξαρτησία του δικαστικού της συστήματος, εάν επιθυμεί να παραμείνει σε τροχιά η ενταξιακή της πορεία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών είναι έξαλλοι λόγω της πώλησης της τελευταίας χρονοθυρίδας στο Χίθροου. Αλλού γράφει ότι τρεις λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων εισήχθησαν στο νοσοκομείο αφού προσβλήθηκαν από τύφο στη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Λευκωσίας.