Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Γερή γροθιά στο πολιτικό μας σύστημα»  αναφέρει  ότι «έξι στους δέκα ψηφοφόρους γύρισαν την πλάτη στις Ευρωεκλογές – ψήφισαν αποχή, έστειλαν μηνύματα». Σύμφωνα με την εφημερίδα τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον ΔΗΣΥ ως κυρίαρχη δύναμη ενώ το ΑΚΕΛ άντεξε στις πιέσεις. Επίσης, παρατηρείται πολυδιάσπαση στο Κέντρο με εδραίωση της Συμμαχίας Πολιτών ενώ αισθητή είναι και η παρουσία των μη κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές είναι Ελένη Θεοχάρους και Χρήστος Στυλιανίδης από τον ΔΗΥ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης από το ΑΚΕΛ, Κώστας Μαυρίδης από το ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης από την ΕΔΕΚ. Σε δεύτερο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται νέο σκηνικό με πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ με δεύτερη τη ΝΔ και τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή. Αλλού γράφει ότι οι πρώτες μετεκλογικές αναταράξεις άρχισαν από χθες το βράδυ στο ΔΗΚΟ υπό το πρίσμα του ποσοστού που εξασφάλισε το κόμμα με στελέχη της λεγόμενης εσωτερικής αντιπολίτευσης να εγείρουν ήδη θέμα ηγεσίας και να προτίθενται να το αναδείξουν στα συλλογικά όργανα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ – Έχασαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ-Οικολόγοι αλλά κράτησαν τις έδρες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κατανομή των εδρών των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο δεν άλλαξε (2 ΔΗΣΥ, 2 ΑΚΕΛ, 1 ΔΗΚΟ, 1 ΕΔΕΚ) ωστόσο τα μηνύματα της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι ηχηρά με πρώτο μήνυμα αυτό της εκτόξευσης της αποχής στο 56% και το δεύτερο μήνυμα την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του ΔΗΣΥ που αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2009. Η «Αλήθεια» ερμηνεύει το ποσοστό ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς και της αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανόρθωση της οικονομίας και το Κυπριακό. Σε δεύτερο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού και ότι στη Γαλλία τα exit poll έδειχναν πρωτιά Λεπέν και συντριβή των Σοσιαλιστών. Αλλού γράφει ότι από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα exit poll, εξελέγη στην Προεδρία της Ουκρανίας ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Ποροσένκο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Τιμωρία δια της αποχής» γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα απαξίωσης στο πολιτικό σύστημα. Η εφημερίδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των χτεσινών ευρωεκλογών και τους ευρωβουλευτές που εκλέγονται και αναφέρει ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα κόμματα και δείχνοντας την απαξίωση του προς το πολιτικό σύστημα και πως «παρόλο που η κομματική γεωγραφία δεν διαφοροποιήθηκε ως προς τη σειρά και την κατανομή των εδρών, καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να δηλώσει νικητής». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Ελλάδα μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς δικαίωμα θριαμβολογίας, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν Ελιά, Ποτάμι και ΚΚΕ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι «φρικτό θάνατο βρήκαν στα χέρια της ΤΜΤ αγνοούμενοι της περιόδου 1963-1964, σύμφωνα με ενδείξεις που υπάρχουν, ενώ κάποια δεδομένα παραπέμπουν στο ότι κάποιοι απήχθησαν και κρατήθηκαν για μήνες μέχρι να δολοφονηθούν».

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο «Τούτη η μάχη δεν παύει»  γράφει ότι «το ΑΚΕΛ υλοποίησε τους στόχους που έθεσε προεκλογικά, να ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα και να διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει τα μηνύματα της εκλογικής βάσης του κόμματος». Όπως προσθέτει η εφημερίδα το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο ΑΚΕΛ τη δύναμη να συνεχίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην υπόθεση της λύσης και επανένωσης της Κύπρου και του λαού μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκτοξεύτηκε η αποχή και στην Κύπρο καθώς ανήλθε στο 56,63% (53,44% εξαιρουμένων των Τ/κ). Αλλού η εφημερίδα γράφει «πρωτιά με πτώση για το δεξιό ΕΛΚ, δεύτεροι πανευρωπαϊκά χωρίς αυξομείωση οι Σοσιαλδημοκράτες, σημαντική αύξηση εδρών σημείωσε η ομάδα της Αριστεράς σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ΕΚ και ανησυχητική αύξηση της ακροδεξιάς σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ με πιο ηχηρό παράδειγμα την πρωτιά του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία.

The Cyprus Daily: Με  τον τίτλο «οι ψηφοφόροι απέφυγαν τη ψήφο» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών γράφοντας στις εσωτερικές της σελίδες ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ κρατήθηκαν την ώρα που κυβερνά η απάθεια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο αποτέλεσμα των χτεσινών προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «γλυκιά νίκη» του βασιλιά της σοκολάτας Πέτρο Ποροσένκο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη Φόρμουλα 1 και μετά την κούρσα του Μονακό, ο Νίκο Ρόσμπεργκ πέρασε μπροστά από τον Λιούις Χάμιλτον.