Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΠΟΛΙΤΗΣ: Με τίτλο “Έρχεται με ατζέντα αέριο και Ουκρανία”, γράφει ότι ενέργεια, περιφερειακή σταθερότητα και Ουκρανικό, με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία, είναι τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Γράφει, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης τα είπε με τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επίσης, γράφει ότι με δύο χρόνων καθυστέρηση, η πειθαρχική έρευνα εναντίον των δύο ανώτερων λεμβοδηγών της Αρχής Λιμένων, Π. Τσίσιου και Γ. Ιωάννου, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους, παρείχαν εμπορικές υπηρεσίες σε πλοία στο Λιμάνι Λεμεσού, κατέληξε με την παραδοχή των αδικημάτων από τους κατηγορούμενους.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Οι 48 ώρες του Μπάιντεν στην Κύπρο”, γράφει ότι αρνητικός παραμένει ως την τελευταία στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου με αποτέλεσμα η συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αιωρείται, αφού ο κ. Έρογλου επιμένει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο προεδρικό με τα σύμβολα του ψευδοκράτους, ενώ οι Αμερικανοί έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Γράφει, επίσης, ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου επεσήμανε χθες ότι οι επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών παραμένουν καλύτερες από τις αναμενόμενες και οι στόχοι επιτεύχθηκαν άνετα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εκτιμά ότι η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο τέλος του 2015.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Αναζητεί προσβάσεις και στα κατεχόμενα”, γράφει ότι προσβάσεις στα κατεχόμενα και αντίβαρα στον Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να αναζητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραμονές της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι όπως συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων, έτσι και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Τσίρειο ακολούθησε το γνωστό κύμα δηλώσεων και υποσχέσεων για λήψη “αυστηρών μέτρων” πάταξης του χουλιγκανισμού. Επίσης, γράφει ότι μέσα σε έντονα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες στα Λατσιά η κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Ματθαίου Παπαμιχαήλ από την Άσσια, που δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες μαζί με άλλους 69 άμαχους πολίτες τον Αύγουστο του 1974.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Στρατηγικός εταίρος ΗΠΑ“, γράφει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικός της εταίρος, για αυτό προσδίδει σημασία στην επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Λευκωσία, που αρχίζει αύριο. Γράφει, επίσης, ότι σημαντικές κινήσεις γίνονται και προγραμματίζονται γύρω από την Τράπεζα Κύπρου και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας διόρισε τρία δικηγορικά γραφεία σε σχέση με τους μεγάλους οφειλέτες και βρίσκεται κοντά σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης δανείων οφειλετών με δάνεια άνω των €30 εκ.. Επίσης, γράφει ότι μια από τις χειρότερες χρονιές για εισροή νερού στα φράγματα είναι η φετινή, η οποία μετά βίας ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ το 10% εισέρρευσε τις τελευταίες ημέρες μετά τις βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό”, γράφει ότι την υποστήριξή τους στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστέρα – Νέες Δυνάμεις ως την επιλογή απέναντι στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό που εκφράζουν και εφαρμόζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, δηλώνουν πάνω από 100 προοδευτικοί ενεργοί πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς προβλήματα άρχισε χθες η πρώτη ημέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλους. Επίσης, γράφει ότι στο 67,1% κατρακύλησε το 2013 το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών στην Κύπρο από 70,2% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 67,3%, και σημειώνει ότι πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Cyprus Daily: Με τίτλο “Καυτή πατάτα”, γράφει ότι μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, παραμένουν ακόμη αβέβαιες οι λεπτομέρειες αναφορικά με την επίμαχη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου. Γράφει, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να αγνοούνται οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ύστερα από το χθεσινό γεύμα εργασίας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία ανδρός που αντιδρά στη θέα σπιτιού που έχει πάρει κλίση ως αποτέλεσμα των πλημμυρών σε χωριό δυτικά του Βελιγραδίου, και αναφέρει ότι κοινότητες στη Σερβία και τη Βοσνία αγωνίζονται να προστατεύσουν πόλεις και ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Επίσκεψη Μπάιντεν σε περίοδο `ανανεωμένης ελπίδας` “, γράφει ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα δεν αφορά την επιβολή λύσης του Κυπριακού ή την άσκηση πίεσης στις δύο πλευρές για αποδοχή λύσης, όπως δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ώρα που κάνουν χειραψία πριν από το χθεσινό τους γεύμα στη Λευκωσία. Γράφει, επίσης, ότι το σπάσιμο αεροπλάστ, του πλαστικού περιτυλίγματος με φυσαλίδες, καθώς και η φροντίδα ενός σκύλου, είναι οι καλύτεροι τρόποι για ανακούφιση φοιτητών από το στρες των εξετάσεων, σύμφωνα με την ένωση φοιτητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που σχεδιάζει να τοποθετήσει αεροπλάστ δωρεάν σε διάφορα σημεία.