Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Και οι Γερμανοί στο χορό του αερίου», γράφει ότι η Deutsche Bank αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει το χερσαίο τερματικό υγροποίησης εφόσον το μοντέλο που θα προταθεί θα είναι βιώσιμο, καθώς και ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ. Αλλού γράφει ότι τριχοτόμηση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ επιδιώκει η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι, διαρκουσών των συνομιλιών, επιχειρούν νέα τετελεσμένα. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα αποτιμούν την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και ζητούν αξιοποίησή της.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Κύριο της θέμα «Κρίσιμο τετραήμερο» και γράφει για τρεις σημαντικούς σταθμούς στο Κυπριακό αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενη στην επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν στην Κύπρο, την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Γερμανία και την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών την Τρίτη. Αλλού γράφει για την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, αναφέροντας ότι τα κόμματα ζητούν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι οι Τροϊκανοί που φθάνουν σήμερα στην Κύπρο θα ασχοληθούν με το ΓεΣΥ, το εγγυημένο εισόδημα, την πορεία αναδιάρθρωσης τραπεζών και Συνεργατισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κύριό του θέμα με τίτλο «Θα δείτε σύντομα τα οφέλη» προβάλλει συνέντευξη του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κλιμάκια της Τρόικας που ξεκινούν τις επόμενες μέρες την 4η αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου φέρνουν μαζί τους ιδέες για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ανεβάζει τον πήχη της εταιρικής διακυβέρνησης και αυστηρότητας σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στη δεύτερη φάση των συνομιλιών που εγκαινιάζεται την Τρίτη, γράφοντας ότι αυτή ξεκινά με συζήτηση του περιουσιακού.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με κύριο τίτλο «Προεδρικές εκπτώσεις» γράφει ότι με παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και πλούσια δώρα έγινε η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία φόρτωσε την Κύπρο με ζημιές ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αλλού προβάλλει δήλωση του Άριστου Δαμιανού, χθες, ότι η Κυβέρνηση παραπλανεί ότι το νομοσχέδιο περί ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών θα προστατέψει την κύρια κατοικία και τη μικρή επιχείρηση από τις εκποιήσεις. Σε άλλο της θέμα κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση για το ομόλογο των 100 εκ. Ευρώ, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θυσιάζουν το δημόσιο συμφέρον στο βωμό μικροπολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Καθημερινή:   Πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Έσπαζαν το κούρεμα μέσω Ελβετίας» ότι μέσω Ελβετίας, όπου αγόραζαν εικονικές εταιρείες με εγγραφή σε `ειδικούς προορισμούς` όπως τον Παναμά ή τις Σεϋχέλλες, κατάφεραν ορισμένοι να παρακάμψουν εντελώς το κούρεμα και να γλιτώσουν τα λεφτά τους. Αλλού γράφει ότι η ενέργεια της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη να δώσει στην Επιτροπή Θεσμών τις τέσσερις λίστες σχετικά με πράξεις στις τράπεζες, θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας. Σε άλλο της θέμα η «Κ» γράφει για φόβους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Μάχη: Με τίτλο «Ανθρώπινο λάθος σε ατύχημα και πόρισμα» γράφει ότι το πόρισμα για το πρόσφατο ατύχημα στην ΕΦ δεν ήταν κατά τον Αρχηγό της ΕΦ συμπληρωμένο, με τον κκ. Νάση να εντοπίζει κενά, γεγονός που σχεδόν εξόργισε τον Γενικό Εισαγγελέα . Αλλού γράφει για `καυτά` συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών, η έκθεση της οποίας επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες σε Κεντρική και τραπεζίτες, αποκαλύπτει ονόματα προσώπων και εταιρειών για δάνεια με χαριστικούς τόκους και υπαλλήλους τραπεζών που λάμβαναν ποσά – μαμούθ υπό τη μορφή ωφελημάτων και μπόνους. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο γόρδιος δεσμός του ΓεΣΥ λύεται με τη μετατροπή του σε μεικτό πολυασφαλιστικό σύστημα και τη σωστή σταδιακή εφαρμογή του.

Sunday Mail: Με τίτλο «Σχέδιο δράσης για το χουλιγκανισμό» προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα πρώην κορυφαίου αξιωματικού της βρετανικής Αστυνομίας για το θέμα, σύμφωνα με τον οποίο η δημοσιοποίηση των ονομάτων των χούλιγκαν στο ποδόσφαιρο, η στοχοποίησή τους μέσω εκστρατείας στα ΜΜΕ είναι μερικές δράσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η Αστυνομία της Κύπρου για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον χουλιγκανισμό. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία έψαχνε να βρει χθες 14χρονη που εμπλέκεται σύμφωνα με ισχυρισμούς σε πρόσφατη υπόθεση απαγωγής και βιασμού στο πλαίσιο της οποίας έχει συλληφθεί γνωστός επιχειρηματίας της Λάρνακας. Σε άλλο θέμα και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι γυναίκες άφηναν λουλούδια χθες στην Οδησσό εις μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες συγκρούσεις.