Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο  “Ζητείται σύνεση και συναίνεση...”, γράφει ότι η Κυβέρνηση καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν το θέμα της πρώτης κατοικίας με σύνεση και συναίνεση και μακριά από λαϊκισμούς που ενδεχομένως να εξυπηρετήσουν πρόσκαιρες μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Γράφει, επίσης, ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε αρχίζει σήμερα συναντήσεις στη Λευκωσία, ενώ αύριο έρχεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, με την Αμμόχωστο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην ατζέντα, μεταξύ άλλων. Επίσης, γράφει ότι η Κύπρος ζει φέτος τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 113 ετών, που ανησυχεί γεωργούς και πολίτες.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Πάει γι` αναβολή η πρώτη κατοικία”, γράφει ότι σε θρίλερ θα εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, η έκβαση του νομοσχεδίου που στόχο έχει τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας. Γράφει, επίσης, ότι στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών θα κριθεί τελικά το μέλλον των οκτώ συνεργατών-συμβούλων που προσέλαβε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και παρέτεινε τη θητεία τους έως και τον Ιούλιο του 2013 ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, και ότι τα άτομα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορα πόστα στη Βουλή και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ωσάν να συνεχίζουν να είναι συνεργάτες Προέδρου της Βουλής. Επίσης, γράφει ότι περίπου 9.000 εθελοντές κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην παγκύπρια εκστρατεία “Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα”.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:  Με τίτλο “Ψάχνουν θεμέλια προόδου”, γράφει ότι εξελίξεις που θα θεμελιώσουν την πρόοδο στο Κυπριακό επιδιώκει η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία θεωρεί καθοριστικής σημασίας τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο οι Στέφαν Φούλε και Έρικ Ρούμπιν. Γράφει, επίσης, ότι καθυστέρηση μερικών εβδομάδων σημειώθηκε στην παράδοση αναλύσεων DNA που αφορούν αγνοούμενους, όχι επειδή δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως από το εργαστήρι της Βοσνίας, αλλά επειδή καθυστέρησε να εμβαστεί το κονδύλι εκ μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Επίσης, γράφει ότι στην Ουκρανία χθες φιλορώσοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά της έδρας της Επαρχιακής Διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, κατέβασαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”, γράφει ότι την ανευθυνότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση, η οποία δίνει υποσχέσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς όμως να κάνει τίποτα, στηλίτευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας την πάγια τακτική των κυβερνώντων να ενεργούν εκ των υστέρων. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μετέβη χθες στη Μόσχα, σκοπεύοντας να ζητήσει από τη ρωσική πρωτεύουσα να διαδραματίσει πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο Κυπριακό. Επίσης, γράφει ότι μηνύματα ειρήνης και φιλίας έστειλε η χθεσινή μαζική εκδήλωση τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, που πραγματοποιήθηκε στο Δάλι, και φάνηκε ότι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι αναγκαία.

Cyprus Daily: Με τίτλο “Προώθηση Αμμοχώστου”, γράφει ότι η Λευκωσία προωθεί σε όλα τα μέτωπα την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, χρησιμοποιώντας την ως αιχμή του δόρατος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για συνολική λύση του Κυπριακού, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα στους Στέφαν Φούλε και Έρικ Ρούμπιν. Γράφει, επίσης, ότι θα εγκαινιαστεί αύριο η νέα δικοινοτική μονάδα επεξεργασίας νερού στη Λευκωσία, που εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με εκδήλωση στην Ισπανία για το αρχαίο ινδουιστικό φεστιβάλ “Holi”, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες περιλούζονται χρωματισμένη σκόνη, γιορτάζοντας έτσι τον ερχομό της Άνοιξης.