Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο  “Παίζει με τη φωτιά ξανά η αντιπολίτευση” γράφει ότι τα κόμματα επιμένουν στη νομοθεσία για προστασία της πρώτης κατοικίας αδιαφορώντας πως με αυτήν αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κινδυνεύουν οι τράπεζες με νέα κατάρρευση και για επείγουσα επίσκεψη της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη Βουλή για επισήμανση των κινδύνων. Αλλού γράφει ότι έχασε τελικά τη δεξιά του παλάμη ο 18χρονος εκπαιδευόμενος εθνοφρουρός της ΟΥΚ, ο οποίος τραυματίστηκε χθες, όπως και ο εκπαιδευτής του, μετά από έκρηξη χειροβομβίδας στο πεδίο βολής Ασγάτας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η “Α” γράφει ότι αναλαμβάνει τη Δευτέρα το Υπουργείο Άμυνας ο Χριστόφορος Φωκαΐδης.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Άναψε κόκκινο η Χρυστάλλα”  η οποία γράφει ότι η κ. Γιωρκάτζη αιφνιδίασε χθες, καλώντας τη Βουλή να τερματίσει τη συζήτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς και ότι θα κληθεί σήμερα στην Επιτροπή για να εξηγήσει το σκεπτικό της. Σε άλλο της θέμα η “Σ” γράφει ότι μια ακατάλληλη, όπως διαπιστώνεται, αμυντική χειροβομβίδα έσκασε στα χέρια 18χρονου εθνοφρουρού στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης με τραγικό αποτέλεσμα να ακρωτηριασθεί το δεξί του χέρι από τον καρπό. Αλλού γράφει ότι ο αριθμός των άπορων οικογενειών εκτοξεύθηκε στις 13.300 ,με τους κοινωφελείς φορείς να δίνουν μάχη για να παρέχουν επισιτιστική βοήθεια.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Κόκκινο στα κόκκινα δάνεια` γράφει ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ζήτησε από τη Βουλή να αναβάλει τη ψήφιση της πρότασης νόμου για την πρώτη κατοικία, σημειώνοντας στη σύσκεψη αρχηγών ότι οι τράπεζες και κυρίως ο συνεργατισμός θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Σε άλλο του θέμα ο “Φ” γράφει ότι το θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου συντηρείται από παράγοντες εντός και εκτός Κύπρου και ότι θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν την Τρίτη, στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται στην έκρηξη χθες χειροβομβίδας στο πεδίο βολής Ασγάτας και γράφει ότι ερευνάται το ενδεχόμενο αστοχίας υλικού, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι η χειροβομβίδα εξερράγη μόλις ο στρατιώτης αφαίρεσε την περόνη.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Με αυταρχισμό θέλουν να διοικούν το ΡΙΚ”, η οποία γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι παρενέβη για να “κοπεί” από το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας – όπως αποκάλυψε πρόσφατα η “Χ” – αλλά το γεγονός φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για παραίτηση από τη θέση του αν. Διευθυντή του Γρ. Μαλιώτη. Σε άλλο της θέμα η “Χ” γράφει ότι ΑΚΕΛ και Λαϊκό Κίνημα τιμούν και φέτος τους ηρωομάρτυρες της ελληνοτουρκικής φιλίας Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισαιαούλη με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται την Κυριακή. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη χθες ε/κ και τ/κ κομμάτων σε οθωμανικά μνημεία της Πάφου.

Cyprus Daily:  Με τίτλο “Τρόμος χειροβομβίδας” γράφει για το περιστατικό έκρηξης χειροβομβίδας στην Ασγάτα, που τραυμάτισε δύο στρατιώτες και για τις έρευνες που διενεργούνται για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ακατάλληλο εξοπλισμό και αναφέρει ότι συνήθως ο στρατός χρησιμοποιεί αμερικανικές χειροβομβίδες αλλά ότι η συγκεκριμένη είχε κατασκευαστεί στην Αίγυπτο. Αλλού γράφει ότι ακαδημαϊκός διορίστηκε ως Υπουργός Άμυνας και αναφέρει ότι ότι ο πρώην Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Χριστόφορος Φωκαΐδης αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τη Δευτέρα. Σε άλλο της θέμα και δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία, γράφει για επτάχρονο κοριτσάκι που έχασε το χέρι της στο Αφγανιστάν, η οποία με τη βοήθεια προσθετικού μέλους ζωγραφίζει αφηρημένη τέχνη.

Cyprus Mail: Με  τίτλο “Έκκληση προς Βουλευτές να αναβάλουν το νομοσχέδιο προστασίας” γράφει για το αίτημα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη προς τη Βουλή να αναβάλουν την συζήτηση της πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι στη σύσκεψη αρχηγών επιχειρηματολόγησε ότι μια τέτοια νομοθεσία θα επηρέαζε αρνητικά την αξιολόγηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου από την ΕΚΤ. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά καταγγελίες απάτης από δύο άτομα εναντίον εταιρείας που εδρεύει στην Κύπρο και ασχολείται με το Bitcoin. Σε άλλο της θέμα και δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία γράφει ότι πολιτικοί από ολόκληρη την Κύπρο επισκέφθηκαν μουσουλμανικά μνημεία χθες στην Πάφο στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε ολόκληρη την Κύπρο που διοργανώνει η Πρεσβεία της Σλοβακίας.

Το Κυπριακό Ποντίκι:  Με τίτλο – ερώτημα “Επικίνδυνα πυρομαχικά στην Εθνική Φρουρά;”, γράφει για το περιστατικό έκρηξης χειροβομβίδας, αναφέροντας ότι τίθεται έντονα θέμα ασφάλειας των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις στο BBC του Γιώργου Λακκοτρύπη για την ευελιξία που προφέρει η επιλογή κατασκευής μονάδας υγροποιημένου αερίου. Αλλού γράφει για ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι κατέχει φωτογραφία και ηχητικό μήνυμα από επιβάτη της μοιραίας πτήσης που ήταν ζωντανός 10 ημέρες μετά την εξαφάνιση της και ότι το αεροπλάνο κρατείται σε αμερικανική στρατιωτική βάση.