Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Κύριο της θέμα με τίτλο «Ατζέντα 7 σημείων» γράφει ότι με συγκεκριμένη ατζέντα 7 σημείων προσέρχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη σημερινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, γράφει ότι Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προερχόμενο από τη βάση του κόσμου, Ε/κ και Τ/κ, χαρακτηρίζεται από τον δημοτικό σύμβουλο Αμμοχώστου Νίκο Κάρουλλα, η απόφαση για την περιφορά του επιταφίου στη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου ύστερα από 58 χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου και γράφει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε την επέτειο με μεγάλη λαμπρότητα.

ΠΟΛΙΤΗΣ:   Πρωτοσέλιδος τίτλος  «Στον αέρα η κόντρα Κληρίδη και Ρίκκου» γράφει ότι τα θέματα της οικονομίας και η διαχείριση των πιθανών ποινικών υποθέσεων έβγαλαν στον αέρα την εδώ και καιρό υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του βοηθού ΓΕ Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε προσφυγή Ε/κ πρόσφυγα, το ‘δικαστήριο’ Κερύνειας αναγνώρισε στον Ε/κ (και μάλιστα κληρονόμο περιουσίας κα όχι ιδιοκτήτη του τίτλου το 1974) ως τον έχοντα δικαιώματα επί κατεχόμενης περιουσίας κάτι που έως τώρα γινόταν μόνο από την Επιτροπή αποζημιώσεων. Γράφει επίσης ότι ανέλαβε προσωπικά την έξωση στο ξενοδοχείο Sun Hall ο Αρχιεπίσκοπος.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Δίνει τρεις για να σβήσει σκιές»  γράφει ότι στην αποκάλυψη των ονομάτων τριών πολιτικών, οι οποίοι όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, πήραν χαριστικά δάνεια από συγκεκριμένη τράπεζα, θα προχωρήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης. Αλλού γράφει ότι ‘κωφεύει η Κύπρος για την παιδεραστία’ και ότι προωθεί αναχρονιστικές νομοθεσίες όπως χαρακτηρίζονται από τους αντιδρώντες, ανίκανες να αποτρέψουν το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα. Αναφέρει ακόμη ότι η Κομισιόν ζήτησε χρόνο για να εξεταστούν οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν από άλλα κράτη εναντίον της νομοθεσίας του διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου για την ποσόστωση στην παρασκευή του χαλουμιού και άρα θεωρείται πλέον παράτυπη η εφαρμογή του διατάγματος.

ΦΙΛΕΛΕΥΕΘΡΟΣ: Με τίτλο «Εμπλοκή ΕΕ μέσω Ν. Υόρκης» γράφει ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες. Γράφει επίσης ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα των παραμέτρων για τα stress tests των κυπριακών τραπεζών. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι πρόωρη ολοκλήρωση των γεωτρήσεων της ΕΝΙ στη Μοζαμβίκη της επιτρέπει να φέρει στην κυπριακή ΑΟΖ πιο γρήγορα το γεωτρύπανο για πολύ μεγάλα βάθη.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο «Μπάζωσαν προστατευόμενο υδροφορέα» γράφει ότι κατά παράνομο και αυθαίρετο τρόπο οικειοποιήθηκαν χαλίτικη γη μέσα στον ποταμό της Γερμασόγειας, την μπάζωσαν, την περίφραξαν, ενώ απέκοψαν και αρκετούς αιωνόβιους ευκαλύπτους χωρίς την απαιτούμενη άδεια και αναφέρει ότι στο θέμα αυτό «πρωταγωνιστούν στελέχη του ΔΗΣΥ Γερμασόγειας». Επίσης, γράφει ότι υπάρχει πρόταση για ‘πράσινο τέλος’ στους δήμους. Η ‘Χ’ αναφέρει ακόμη ότι έκανε ‘ντου’ ο Αρχιεπίσκοπος στο ξενοδοχείο Sun Hall στις Φοινικούδες, ‘επιχειρώντας να λύσει με ετσιθελικό τρόπο μια νομική διελκυστίνδα μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της διαχειρίστριας εταιρείας’.

Cyprus Mail:  Με τίτλο ‘ΔΝΤ: Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες» αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο που δημοσιοποιήθηκε χθες και γράφει ότι η έκθεση γράφει πως η αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις κυπριακές τράπεζες. Αναφέρει ακόμη ότι ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευελπιστεί σύντομα να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην κρίση στην Ουκρανία και γράφει ότι δεν φαίνεται να αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα.

The Cyprus Daily: Με τίτλο «Κατασκευασμένο στις Βρυξέλλες» γράφει ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού, η εφημερίδα προβάλλει φωτογραφία ενός παιδιού στα Φυλακισμένα Μνήματα και γράφει ότι η Κύπρος τίμησε χθες την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Γράφει ακόμη ότι το 2013 η Κύπρος κατέγραψε μείωση κατά 13% του αριθμού των θυμάτων της ασφάλτου και 19% του αριθμού των σοβαρών ατυχημάτων με τον αρχηγό της τροχαίας να επιδιώκει ακόμη περαιτέρω μείωση.