Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Ανέλαβαν οι ΗΠΑ”, γράφει ότι στο πιο ψηλό επίπεδο οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ανάμιξή τους στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να δηλώνει στο Μόναχο ότι “εργαζόμαστε σιωπηρά στο Κυπριακό, δεν ακούτε όμως τίποτε για αυτό”. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει διάβημα στη Γραμματεία του ΟΗΕ επειδή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέδωσε τη διακοπή των συνομιλιών στις “εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα”, και σημειώνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός, ενώ τα κόμματα ζήτησαν από τον ΟΗΕ να επανορθώσει. Επίσης, γράφει ότι συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις της Τρόικας στη Λευκωσία, με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τον τουρισμό και την Ελληνική Τράπεζα στην ατζέντα.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο “Κτύπημα Μπαν στην κρατική μας υπόσταση”, γράφει ότι σε μεγάλο ατόπημα, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων, προέβη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε “πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ”. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με την αξιολόγηση της Τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δήλωσε ότι ίσως αυτή η χρονιά ίσως να είναι η τελευταία της μεγάλης δυσκολίας που περνά ο τόπος. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, αποχώρησαν 1.679 άτομα από το δημόσιο τομέα, ενώ η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας μιλά για 2.100 άτομα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Πήγαινε-έλα για ενέργεια”, γράφει ότι καθοριστικές είναι οι διεργασίες τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, και ότι τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και εταιρειών αναμένονται εξελίξεις που θα δώσουν νέα ώθηση στο κεφάλαιο αυτό για την περιοχή της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι “εξετάσεις” ενώπιον της Τρόικας θα δώσει το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, και για αυτό έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες η ανάλογη προετοιμασία. Επίσης, κάτω από φωτογραφία συνοικισμού, γράφει ότι μπάζουν από παντού οι μεγάλες “τρύπες” που προκύπτουν από τα συσσωρευμένα προβλήματα στις προσφυγικές κατοικίες των συνοικισμών Αγίου Αθανασίου και Λινόπετρας, με αποτέλεσμα ο τοπικός Δήμος να αξιώνει περισσότερη κρατική αρωγή.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με πρωτοσέλιδο  “Πρωτοφανές ολίσθημα Γ.Γ. ΟΗΕ”, γράφει ότι έντονα αντέδρασαν Κυβέρνηση και κόμματα στο πρωτοφανές ολίσθημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος σε δηλώσεις του υπέπεσε σε πολύ χοντρά λάθη και αναλήθειες σχετικά με το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες νέοι από κάθε άκρη της Κύπρου βρέθηκαν χθες στο Τρόοδος και διατράνωσαν τη θέλησή τους για μιαν επανενωμένη Κύπρο, και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του με τις φωνές που ακούγονται για αναβολή επ` αόριστον της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Επίσης, γράφει ότι στο “ψητό” μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η οποία θα αξιολογήσει τη μέχρι σήμερα πορεία του προγράμματος και θα απαιτήσει τυφλή εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε.

Cyprus Daily:  Τίτλος “Κύμα ενέργειας”, και γράφει ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις στο προσοδοφόρο μέτωπο της ενέργειας, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα, ενώ διατηρούνται και ανοικτές γραμμές με τη Βηρυτό και το Κάιρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους εορτασμούς για τον Άγιο Μάρωνα σε μαρωνίτικη εκκλησία στη Λευκωσία, χαιρέτισε τους Μαρωνίτες ως μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου, Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με παλιάτσους που τραγουδούν κατά τη διάρκεια μνημόσυνου σε εκκλησία του Λονδίνου για τον Joseph Grimaldi, τον πιο αγαπημένο κλόουν της Βρετανίας, που έζησε από το 1778 μέχρι το 1837