Τα προβλήματα των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης συζητήθηκαν σήμερα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε σήμερα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομής, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος τους τελευταίους οκτώ μήνες προσέλκυσε νέα κεφάλαια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες εισηγήσεις για καλυτέρευση των διαφόρων μέτρων/προγραμμάτων που υπάρχουν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τέθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, σημειώνοντας ότι ο τομέας αυτός είναι ο κατεξοχήν τομέας που προσελκύει ξένους επενδυτές και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, “ότι τα πλείστα από τις εκατοντάδες εκατομμύρια που ήρθαν στην Κύπρο τους τελευταίους οκτώ μήνες, μέσω πωλήσεων προς υπηκόους τρίτων χωρών για εξασφάλιση μόνιμης παραμονής ή και υπηκοότητας είναι μέσα από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων”.

“Η Δημοκρατία έφερε τους τελευταίους οκτώ μήνες μισό δισεκατομμύριο φρέσκο χρήμα και μπήκε στην οικονομία. Μιλούμε για συγκεκριμένους αριθμούς και είναι μια πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών “δεν έχουμε παρά να τους βλέπουμε με διάθεση εκεί και όπου διαπιστώνεται πρόβλημα να βοηθούμε έτσι ώστε να ξεπερνάτε και να τους ενισχύουμε στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές”.

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν εκ των οποίων κάποια διαχρονικά και πρόσθεσε ότι “λαμβάνονται αποφάσεις έτσι ώστε να επιλύνονται για να ενισχύονται αυτοί οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να φέρουν επενδυτές”.

Ερωτηθείς κατά πόσον κάποια από τα προβλήματα αφορούν τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι “έχουν να κάνουν και με τη δημόσια υπηρεσία αλλά είναι και άλλα που είναι θεσμικά και με την επιχειρηματολογία αυτών των ανθρώπων που χρησιμοποιούν στην προσπάθεια τους να πείσουν γιατί πρέπει κάποιος να επενδύσει στην Κύπρο, ενισχύοντας την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές, ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι αυτό απεδείχθη με το ότι φέραμε μισό δισεκατομμύριο στην Κύπρο εν μέσω κρίσης.

Αυτό δείχνει, συνέχισε, ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλά και υπάρχει και μέλλον.

Σε παρατήρηση ότι τα μέλη αυτού του Συνδέσμου είναι και οι μεγάλοι οφειλέτες των τραπεζών, ο κ. Χάσικος είπε ότι αλλοίμονο αν η Κυβέρνηση εξαρτούσε τις προσπάθειες της για ενίσχυση της οικονομίας ή για προσέλκυση ξένων επενδυτών στο τι χρωστεί ο καθένας”, προσθέτοντας ότι αυτό “δεν μας αφορά”.

“Εκείνο που μας αφορά εμάς είναι πως ενισχύουμε αυτούς τους ανθρώπους που εν δυνάμει είναι σε θέση να φέρουν επενδύσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “το τι χρωστεί ο καθένας είναι θέμα δικό του με την τράπεζα και όχι θέμα δικό μας”.

Ανέφερε επίσης ότι “η Κυβέρνηση είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος θεσμός του Διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσει οφειλέτες αλλά και τράπεζες, να υπάρξει ένας διακανονισμός μεταξύ τους έτσι ώστε ούτε οι επιχειρήσεις να κλείσουν από τη μια αλλά και από την άλλη οι τράπεζες να λάβουν το λαβή τους”.

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, κατά την οποία ευχαρίστησαν, όπως είπε, “τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το άμεσο ενδιαφέρον του από τη στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να βοηθήσει τον κλάδο των ακινήτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων”.

“Αποδεδειγμένα ο κλάδος κατάφερε έστω και αυτή την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στον τόπο της τάξης των 500 εκατομμυρίων φρέσκα κεφάλαια”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “με ανάλογα κίνητρα και μέτρα που μπορούν να δοθούν εύκολα στη βιομηχανία μπορούμε να συνεισφέρουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσά στην οικονομία του τόπου”.

Ο κ. Λεπτός είπε ότι ο κλάδος των κατασκευών απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους, αποτελεί το 16% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και άρα στήριξη του κλάδου είναι στήριξη ολόκληρης της οικονομίας”, προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει καλό όνομα, τεχνογνωσία, υπηρεσίες, τη γη και τα έργα, το δίκτυο πωλήσεων και είναι ο μόνος κλάδος που θα μπορούσε άμεσα, σήμερα, να φέρει φρέσκες επενδύσεις στον τόπο”.

Αναφέροντας ότι “η οικονομία του τόπου στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές”, ο κ. Λεπτός είπε ότι τα δύο πρώτα έχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά δεδομένα και είναι μικρό το περιθώριο της διαφοροποίησης από τον ένα χρόνο στον άλλο, ενώ ο κλάδος των ακινήτων είναι ο τομέας ο οποίος εύκολα, άμεσα, μπορεί να φέρει νέα ποσά στην Κύπρο”.

Κληθείς να αναφέρει τα προβλήματα, ο κ. Λεπτός είπε ότι θα πρέπει να λυθούν διάφορά γραφειοκρατικά ζητήματα αλλά κυρίως, όπως είπε, “θέλουμε την καλυτέρευση των διαφόρων προγραμμάτων που υπάρχουν για προσέλκυση ξένων επενδύσεων”.

“Σε επαφές που έχουμε με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό και τους πελάτες μας έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο συγκεκριμένες εισηγήσεις για καλυτέρευση των μέτρων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνουν θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα”.

Σε παρατήρηση ότι οι επικεφαλείς αυτού του σημαντικού τομέα οφείλουν σημαντικά ποσά στις τράπεζες, ο κ. Λεπτός είπε ότι αυτό δεν ήταν θέμα της σημερινής συνάντησης, προσθέτοντας ότι “πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αναδιοργάνωσης υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα του Γιούρογκρουπ”.

“Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά, μοντέρνα και εφαρμόσιμα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι τράπεζες επιδεικνύουν την ανάλογη ευαισθησία και την πίστωση χρόνου, ο κ. Λεπτός ζήτησε αναμονή για να διαφανεί.

Κληθείς να πει εάν δεν επιστραφούν τα ποσά των δανείων πως θα κινηθεί η μηχανή της οικονομίας, ο κ. Λεπτός είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει τέτοια δυνατότητα, προσθέτοντας ότι “εκείνο που προσπαθούν όλοι είναι να βρεθούν κατάλληλες, εφαρμόσιμες λύσεις” και “μπορεί να γίνει”.