Τα προβλήματα επιλύονται όταν υπάρχει αγάπη και αλληλοκατανόηση

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσφωνώντας  στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον Αρχιεπίσκοπο Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία Β΄ και τη συνοδεία του δήλωσε ότι, θα πρέπει να πρυτανεύσει η αγάπη, η ταπείνωση και η αλληλοκατανόηση και αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε θα βρεθούν οι λύσεις στα διάφορα προβλήματα και θα δώσουμε όλοι μαζί την ορθή μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο, την οποία έχει τόσο ανάγκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε σε θέματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και σε θέματα που απασχολούν γενικότερα το σύγχρονο κόσμο. Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Επισήμανε ότι συμφωνεί με τα θέματα που έθιξε ενωρίτερα ο Κύπρου Χρυσόστομος και υπογράμμισε πόσο εκτιμά την ευθύτητα και το σθένος πού τον διακρίνει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, στην υποδοχή παρέστησαν ο Κλήρος και πλήθος πιστών της πόλεως της Λευκωσίας, Κύπριοι και Γεωργιανοί που παρεπιδημούν στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν την ευλογία να λάβουν την ευχή του Πατριάρχη στο Μέγα Συνοδικό.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Κατόπιν, ο Πατριάρχης μετέβη στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ´, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο και να ενημερωθεί, σχετικά με τα πρόσφατα επαναπατρισθέντα κειμήλια που λεηλάτησαν αρχαιοκάπηλοι στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της νήσου. Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, στο οποίο παρακάθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πριν την άφιξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του πέρασαν και προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου οι ενορίτες υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Γεωργίας και έλαβαν την ευχή του.