Τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά: Ιδιότητες και χρήσεις

Τα αντιβιοτικά αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής και έχουν χαρακτηριστεί το «υπερφάρμακο του 20ού αιώνα».

Από τότε που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη το 1928, η γρήγορη αντιμετώπιση των μολύνσεων έκανε πολλούς γιατρούς κι άλλους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να σκεφτούν ότι αυτός ο τύπος φαρμάκου θα ήταν η λύση για τον περιορισμό πολλών ασθενειών και μολύνσεων που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια ή μύκητες.

Όμως, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική συνταγογράφηση αυτών μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία και στην πραγματικότητα ορισμένα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά, πιο συγκεκριμένα στα παιδιά και στα μωρά.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του εντέρου στα παιδιά και στους ενήλικες και διάφορους τύπους αυτοάνοσων νοσημάτων, λόγω της ανισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Για το λόγο αυτό, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών δεν συνιστάται και πολλοί ειδικοί επιλέγουν να συνταγογραφήσουν τα κλασικά φυσικά αντιβιοτικά τα οποία, αν και δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα φαρμακευτικά προϊόντα, μπορούν να παρέχουν καλά αποτελέσματα και δεν έχουν τόσο σοβαρές παρενέργειες.

Ξέρετε ποια είναι τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά;

Μαστίχα για το έντερο

Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή, γνωρίζουμε όμως ότι στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης. Μελέτες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή της δράση, καθώς φαίνεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Πως χρησιμοποιείται:

Τη μασάμε ή την προσθέτουμε στα γλυκά μας. Στην αγορά, υπάρχει επίσης μαστιχέλαιο και μαστίχα σε σκόνη, ενώ στα φαρμακεία τη βρίσκουμε σε αναβράζοντα δισκία, κάψουλες και σκόνη

Ριγανέλαιο

Το άγριο ριγανέλαιο (Origanum vulgare) έχει υψηλή αντιβιοτική δύναμη και βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων μικροοργανισμών. Αυτό το είδος ελαίου είναι κόκκινο ή σκούρο κίτρινο με έντονη πικάντικη μυρωδιά.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Μύκητες στα δάχτυλα ή στα νύχια των ποδιών: προσθέτετε δυο κουταλιές της σούπας ριγανέλαιο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάζετε τα πόδια σας για 10 λεπτά. Μια άλλη εκδοχή είναι να ανακατέψετε μια σταγόνα από αυτό το λάδι σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κι έπειτα το απλώνετε κατευθείαν στα δάχτυλα και στα νύχια των ποδιών.

Παράσιτα και λοιμώξεις: ανακατεύετε μια σταγόνα από αυτό το λάδι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το βάζετε κάτω από την γλώσσα σας. Το κρατάτε εκεί για ένα λεπτό κι έπειτα ξεπλένετε το στόμα σας. Επαναλάβετε 4 φορές την ημέρα.

Ιγμορίτιδα: βάλτε λίγες σταγόνες ριγανέλαιου σε ένα τηγάνι με βραστό νερό κι εισπνεύστε τον ατμό.

Ελιά για τις λοιμώξεις

Η ελαιοευρωπεΐνη είναι μια χαρισματική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς και σε συνδυασμό με μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία εμποδίζει την ανάπτυξη ή και σκοτώνει τα στελέχη πολλών ειδών βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και άλλων μολυσματικών παραγόντων του ανθρώπινου οργανισμού. Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς θεωρείται ότι καταστρέφει μεγάλη ποικιλία βλαβερών βακτηριδίων χωρίς να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων, δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει και δεν αναστατώνει την εντερική χλωρίδα. Αποτελεί το εναλλακτικό αντιβιοτικό για το άνω αναπνευστικό και η λήψη του ενδείκνυται σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος/γρίπης, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, ιγμορίτιδας, ωτίτιδας, επιχείλιου έρπητα, λοιμώξεων των αφτιών και των ματιών, ενώ μπορεί να ληφθεί προληπτικά, χωρίς παρενέργειες.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Στα φαρμακεία υπάρχει διαθέσιμο σε κάψουλες και σε βάμμα. Η δοσολογία είναι 1-3 κάψουλες την ημέρα ή 30 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα.

Πιπέρι καγιέν

Αυτό το καρύκευμα με την πικάντικη γεύση χρησιμοποιείται, επίσης, από τα αρχαία χρόνια λόγω της ισχυρής θεραπευτικής κι αντιβιοτικής του δύναμης. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη τώρα αξιολογεί τη χρήση του ως φυσικό αντιβιοτικό.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αιδοιοκολπίτιδας, μια κοινή λοίμωξη στις γυναίκες. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μπαχαρικό έχει μια αξιοσημείωτη αντιμυκητιακή κι αντιβιοτική επίδραση σε αυτή την κατάσταση. Για να το χρησιμοποιήσετε, το διαλύετε σε κάποιο βασικό έλαιο, όπως το ελαιόλαδο. Φυσικά, λόγω της πικάντικης δράσης του μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση καψίματος κατά την πρώτη επαφή με το δέρμα.

Σκόρδο

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά είναι το σκόρδο. Αυτό το φυσικό υλικό δεν σκοτώνει μόνο τους παθογόνους οργανισμούς και τα βακτήρια, αλλά και τους μύκητες και ιούς, χωρίς να επηρεάζει την καλοήθη εντερική χλωρίδα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Λόγω των φωτοχημικών και επουλωτικών θειούχων ενώσεών του, βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, ακόμη κι αντιικές ιδιότητες. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει το DNA από βλάβες.

Το σκόρδο καταπολεμά τα εντερικά σκουλήκια και τα παράσιτα και προλαμβάνει τις εντερικές λοιμώξεις.

Είναι ιδανικό για τη θεραπεία τραυμάτων και μυκήτων στα δάχτυλα και στα νύχια των ποδιών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του, συνιστάται η χρήση του μαζί με λεμόνι.

Εχινάκεια για πρόληψη

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά και είναι γνωστή για τη διέγερση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αρκετοί τη λαμβάνουν προληπτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χάρη στις ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του. Παράλληλα, η δράση της είναι ενισχυτική σε χρόνιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, ενώ δρα αποτελεσματικά ενάντια σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Τη βρίσκουμε στα φαρμακεία σε πολλές μορφές (π.χ. ταμπλέτες, αναβράζοντα δισκία, σιρόπι, βάμμα, βότανο). Για πρόληψη, παίρνουμε πριν από το φαγητό 20 σταγόνες βάμματος (πρωί-βράδυ) για 2 εβδομάδες, διακόπτουμε για 2 εβδομάδες και επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο. Εναλλακτικά, πίνουμε 1 φλιτζάνι αφέψημα 2-3 φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρυολογήματος παίρνουμε 30 σταγόνες βάμματος πριν από το φαγητό, 3 φορές την ημέρα, για 1 εβδομάδα. Εναλλακτικά, πίνουμε καθημερινά 2 φλιτζάνια αφέψημα για 4-5 ημέρες.

Προσοχή! Η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό. Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ενώ αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιβιοτικές κι αναλγητικές του ιδιότητες.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Ως αντιβιοτικό, ο κουρμουμάς χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού, το οποίο εμφανίζεται στα γαστροδωδεκαδακτυλικά έλκη και σε άλλες λοιμώξεις.

Αγνό μέλι

Το αγνό μέλι, φτιαγμένο από μέλισσες, θεωρείται ένα από τα πιο καλά φυσικά αντιβιοτικά που μπορούμε να βρούμε. Σήμερα υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που προτείνουν ότι το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση διάφορων λοιμώξεων τέτοιων όπως εκείνες που εμφανίζονται στα έντερα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Αυτό το φυσικό αντιβιοτικό χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία και την πρόληψη των δερματικών μολύνσεων.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μέλι έχει θετική επίδραση στην μείωση της κοιλότητας που προκαλούν τα βακτήρια τα οποία επίσης ευθύνονται για την οδοντική πλάκα.

Είναι καλό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που σχετίζονται με το θηλασμό.

Το μέλι μπορεί να καταπολεμήσει πάνω από 250 είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του MRSA (μεθικιλλίνη ανθεκτικός χρυσίζων Σταφυλόκοκκος), MSSA (μεθικιλλίνη ελαφρύς Σταφυλόκοκκος), VRE (Βανκομυκίνη εντερόκοκκοι), Ελικοβακτήριο του πυλωρού (το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικά έλκη).

Ευκάλυπτος για το αναπνευστικό

Ο ευκάλυπτος θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Tο αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για εντριβές στο στήθος, για να διευκολύνει την αναπνοή σε κρυολογήματα και ιγμορίτιδες, ενώ είναι γνωστό και για την αντιπυρετική του δράση. Οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες. Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Σε 1 κουταλάκι κονιάκ διαλύουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε 1/2 λίτρο κρύο νερό. Βουτάμε ένα βαμβακερό πανί και κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπό μας για να πέσει ο πυρετός.

Πρόπολη για τη γρίπη

Πρόκειται για το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια και τον φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις μέλισσες-εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι ιδιότητες της πρόπολης είναι πολλές: αντισηπτικές, αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητικές και αντιιικές. Έρευνες αποδεικνύουν ότι μεταξύ άλλων δρα αποτελεσματικά κατά του μύκητα Candida, καθώς επίσης σε λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. κρυολόγημα, γρίπη), αλλά και ενάντια σε συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά. Σε αντίθεση με τα κοινά αντιβιοτικά, η μακροχρόνια χρήση της δεν οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ η παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που μας προκαλούν τα τελευταία.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Συνήθως, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1 γρ. ακατέργαστης πρόπολης την ημέρα. Ο γιατρός, όμως, είναι αυτός που αποφασίζει τη συνιστώμενη δοσολογία. Στην αγορά βρίσκουμε την πρόπολη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα (κυρίως σε δισκία και βάμμα).