Τα μηνύματα και οι αλήθειες των εκλογών

Του Λευτέρη  Χριστοφόρου*

Η Κύπρος τα τελευταία τρία χρόνια πέρασε μέσα από πρωτόγνωρα δύσκολες και κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές καταστάσεις. Ο Μάρτιος του 2013 για τη Κύπρο είναι η ώρα Μηδέν. Η πατρίδα μας χρεοκόπησε, η οικονομία βρισκόταν σε πλήρες αδιέξοδο και όλοι οι Κύπριοι Πολίτες σε απόγνωση και αβεβαιότητα. Τα ζήσαμε όλοι και όσοι τα ζήσαμε επωμιζόμαστε με διπλή ευθύνη να διώξουμε αυτό τον εφιάλτη για πάντα από τις επερχόμενες γενιές, και να μην επιτρέψουμε επιστροφή ξανά στο παρελθόν. Το οφείλουμε στη πατρίδα μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στην ιστορία μας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με σταθερή πυξίδα και μοναδικό γνώμονα να είναι ωφέλιμος στο τόπο, να σωθεί η πατρίδα μας από τη Χρεωκοπία και να βελτιωθεί η ζωή των Κυπρίων Πολιτών, πορεύτηκε στις Βουλευτικές Εκλογές.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα χωρίς ψηφοθηρικές τακτικές, μακριά από επιζήμιους Λαϊκισμούς και ανέξοδες υποσχέσεις στάθηκε απέναντι στους πολίτες είπε την Αλήθεια και μόνον την Αλήθεια σεβόμενος το εκλογικό σώμα και τη κρίση του Κυπριακού Λαού.

Σε αυτές τις εκλογές ο ΔΗ.ΣΥ. είχε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς αντίξοες πολιτικές συνθήκες που κανένα άλλο κόμμα δεν αντιμετώπιζε.

Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Ο ΔΗ.ΣΥ. σήκωσε τη τεράστια ευθύνη και το δυσβάστακτο βάρος να αγωνισθεί με τη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για να βγάλει την Κύπρο από τη Χρεωκοπία και να ξανακτίσει μέσα από συντρίμμια την οικονομία του τόπου. Απαιτήθηκαν δύσκολες και σκληρές αποφάσεις και πολλά αναγκαία, αντιδημοφιλή μέτρα που πλήγωσαν μεγάλες ομάδες πολιτών.

2. Ο ΔΗ.ΣΥ. είναι το μοναδικό κόμμα που στέλεχος του επιδίωξε να το πλήξει δημιουργώντας κόμμα που κατήλθε στις εκλογές ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση.

3. Για πρώτη φορά τόσα πολλά κόμματα και τόσοι πολλοί υποψήφιοι διεκδίκησαν τη ψήφο του λαού και υπήρξε ο μεγαλύτερος πολυκερματισμός σε εκλογές. Όλα αυτά τα κόμματα στήριξαν τη παρουσία τους ασκώντας μηδενιστική ισοπεδωτική πολιτική στη Κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Συναγερμό.

Παρά ταύτα ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρέμεινε η Πρώτη Πολιτική Δύναμη στο τόπο με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα και το μοναδικό κόμμα που υπερέβηκε το 30%.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν είναι και παραμένει το πολυταξικό κόμμα με τη διευρυμένη βάση στο Λαό και την κοινωνία, που οφείλει να αφουγκράζεται καθημερινά τα προβλήματα και το σφυγμό των πολιτών.

Λάβαμε τα μηνύματα από τους δυσαρεστημένους πολίτες. Από τους πολίτες που αισθάνονται απογοητευμένοι, από τους πολίτες που αποφάσισαν να απέχουν.

Από την επόμενη μέρα συνεχίζουμε να είμαστε μαζί τους για Διάλογο, Κριτική και Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.
Αναγνωρίζουμε ότι και εμείς μπορεί να διαπράξαμε λάθη. Λάθη δεν διαπράττουν όσοι δεν κάνουν τίποτε. Ο ΔΗ.ΣΥ. και η Κυβέρνηση για τρία χρόνια πάλεψαν με πείσμα και εργάσθηκαν σκληρά για να αποφύγουν τη Χρεωκοπία και ο τόπος να βρεθεί στη σωστή πορεία και στη σταθερή προοπτική. Γνωρίζαμε ότι θα αναλαμβάναμε πολλές φορές προσωπικό και πολιτικό κόστος αλλά στη προσπάθεια να σωθεί η χώρα αναλαμβάναμε την ευθύνη.

Οι εκλογές τελείωσαν. Ο τόπος μας βρίσκεται ενώπιον σημαντικών και κρίσιμων προκλήσεων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να υπάρξουν οι αναγκαίες συναινέσεις, για να πάει ο τόπος μπροστά για να υπηρετήσει σωστά τους πολίτες και τη κοινωνία.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και τη προσπάθεια για Ανάπτυξη και Πρόοδο στη πατρίδα μας, αυτό επιτάσσουν οι σκληρές και δύσκολες συνθήκες στην οικονομία και το Κυπριακό, αυτό επιτάσσει το οφειλόμενο χρέος μας για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας εμπιστεύθηκαν, διαβεβαιώνοντας τους, ότι θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας πρόσφεραν , διατηρώντας μας πρώτη πολιτική δύναμη στο τόπο, συνεχίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετούμε τους πολίτες και τα συμφέροντα της πατρίδας.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής