Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ανεβάζουν επίπεδο την Κύπρο

Η κρατική μηχανή πρέπει να συμβάλλει  εποικοδομητικά στην αναπτυξιακή διαδικασία

του Ανδρέα Δημητριάδη*

Τέσσερα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2013,η κυπριακή οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,8%.Κατάφερε να αντιστρέψει πλήρως την αρνητική εικόνα που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια, ξανακερδίζοντας θέση αξιοπιστίας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισεη εισροή ξένων επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2014-2016άγγιξαν τα €3 δις,επισφραγίζοντας την ανοδική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του CIPA, μόνο το 2016, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,1%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την Ιρλανδία. Αρκετές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως τη δημιουργία του Casino Resort στο Φασούρι, τη μαρίνα Λεμεσού που ολοκληρώθηκε, την υπό κατασκευή μαρίνα της Αγίας Νάπας,τη συμφωνία για την κατασκευή της μαρίνας του Παραλιμνίου και την ολοκλήρωση και λειτουργία του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Θετική εξέλιξη αποτελούν, ακόμη, οι αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού καιη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών μέσα από την εισροή ξένων κεφαλαίων.

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες. Υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ιδέες, ευκαιρίες και προκλήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει και ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων. Αποστολή του Συνδέσμου είναι η προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο. Μέλη του Συνδέσμου είναι πέραν των 20 οργανισμών και εταιρειών, που επενδύουν και αναπτύσσουν τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο. Προέρχονται από όλο το φάσμα της οικονομίας και εκπροσωπούν συνολικά 28 έργα αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας.

Αρκετά από τα έργα των μελών του Συνδέσμου, διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνονται σ’ αυτά μεταξύ άλλων, γήπεδα γκολφ, μαρίνες, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, οργανωμένα αθλητικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις.

Τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας παρασύρουν στον εφησυχασμό και την επανάπαυση. Όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της αποστολής του στην Κύπρο,η οικονομική ανάκαμψη της χώρας μπορεί να επιταχύνθηκε, η ρευστότητα των τραπεζών να βελτιώθηκε, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείωννα επιταχύνθηκε και το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα να αυξήθηκε, αλλά τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το χρέος της γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αποτελούν αδύνατα σημεία.

Είναι λοιπόν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Είναι κοινή η διαπίστωση άλλωστε, ότι χρειαζόμαστε μία πιο ευέλικτη, αποτελεσματική και παραγωγική δημόσια υπηρεσία. Για αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, να εκσυγχρονίσουμε δομές και πρακτικές, να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να γίνουμε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.

Ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του Συνδέσμου είναι το θέμα της δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού κλίματος ώστε να υπερπηδηθούν εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν ξένους επενδυτές. Συμβάλλουμε εποικοδομητικά, με προτάσεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματασε αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στάση υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε, αποτελώντας ένα πυλώνα αξιοπιστίας, σταθερότητας και αισιοδοξίας.

*Ο Ανδρέας Δημητριάδης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων