Τα μέτρα για τις μετακινήσεις πολιτών, η διαδικασία και η διάρκεια

Οι Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Προεδρικό Μέγαρο,  εξήγησαν τη διαδικασία εξασφάλισης κατ΄εξαίρεση διακίνησης, τονίζοντας ότι στην αρχή θα επιδειχθεί ελαστικότητα και οι έλεγχοι θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η νέα κατάσταση ζωής.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για πόλεμο για ένα πόλεμο όπου θα κερδίσουμε αν μείνουμε στα σπίτια μας τα δικά μας καταφύγια η πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να πειθαρχήσει ανθρωπιστικό και πατριωτικό καθήκον» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στη Διάσκεψη Τύπου για τη διευκρίνιση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε σε λίγες μέρες νέους μηχανισμούς διοίκησης προσαρμοσμένους στην καθημερινότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός. Δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε υποχρεωμένοι να χτίσουμε σε λίγες μέρες νέους μηχανισμούς διοίκησης προσαρμοσμένους στην καθημερινότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός.»

Προκειμένου να μεταβεί κάποιος στην εργασία του θα απαιτείται βεβαίωση που θα εκδοθεί μια φορά και θα υπογραφεί από τον εργοδότη ή το ίδιο πρόσωπο αν είναι αυτοεργοδοτούμενο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω αυστηρότητας αν διαπιστωθεί στην εξέλιξη της πορείας ότι γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η τιμωρία, αλλά να στείλουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος έχει ανάγκη αυτά τα μέτρα για να ελέγξουμε τα κρούσματα».

Ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι αν παρατηρηθεί κατάχρηση των εξαιρέσεων, τα μέτρα θα γίνουν ακόμα αυστηρότερα.

Τόνισαν επίσης ότι αυτοί που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα θα τύχουν της προβλεπόμενης τιμωρίας, δηλαδή της επιβολής προστίμου.

Οι κ. Νουρής και Κόκκινος τόνισαν ακόμα ότι η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι ο στόχος είναι ένας και μόνο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Η κατ΄ εξαίρεση άδεια θα δίνεται για τους επτά λόγους που αναφέρονται στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας στους οποίους θα προστεθούν εντός της ημέρας άλλοι δύο.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εξασφαλίζουν άδεια διακίνησης και για άλλες αδήριτες ανάγκες που ήταν αδύνατο να εντοπιστούν και να περιληφθούν στις τυποποιημένες μεθόδους αίτησης άδειας διακίνησης.

Παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Καινοτομίας διευκρίνισε για τα νέα μέτρα:

«Κατ’ εξαίρεση οι πολίτες για να διαχειριστούμε τα προβλήματα που προκύπτουν μπορεί να αιτηθούν ένα έντυπο διακίνησης ή ένα SMS που δεν έχει στόχο ούτε να αστυνομεύσει ούτε να τιμωρήσει αυτούς που κάνουν κατάχρηση αυτού του κατ΄εξαίρεση δικαιώματος. Το πόσο μπορεί να το κρατήσουμε αυτό το κατ’ εξαίρεση θα εξαρτηθεί από την κατάχρηση που μπορεί να δούμε να γίνεται.

Σε αυτό το στάδιο έχουμε υλοποιήσει μια διαδικασία για αίτημα έγκρισης που είναι απλή και χαλαρή. Όσο οι εξελίξεις προχωρούν θα επαναξιολογείται και θα δούμε αν επιβάλλονται πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου που θα είναι στη λογική της τιμωρίας αν είσαι εκτός για αχρείαστο λόγο. Δύο κατηγορίες εντύπων εργαζόμενος που του επιτρέπει το διάταγμα να κινηθεί για εργασιακούς λόγους να μπορεί να εκτυπώσει αυτό το έντυπο συμπληρωμένο από τον εργοδότη, ή για αυτοεργοδοτούμενος να συμπληρώσει για τον εαυτό του με υπεύθυνο τρόπο.

Δεύτερο έντυπο για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Παρότρυνση προς τους πολίτες η κατ’ εξαίρεση αίτηση για φαρμακεία ή γιατρό θα πρέπει να γίνεται με ένα αίτημα μέσω SMS μέσω του οποίου 89898 το λόγο που επικαλείσαι τον αριθμό ταυτότητας και τον Ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που διαμένεις και θα το στείλεις. Εντός 10-15 δευτερολέπτων μήνυμα αν αυτό εγκρίνεται και για πόσο χρονικό διάστημα. Οι εγκρίσεις θα δίνονται για τρεις ώρες. Αν χρειαστεί δεύτερη φορά; Θα πάρεις δεύτερη έγκριση και ελπίζω να μην γίνεται κατάχρηση αυτού του αιτήματος.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στα έντυπα βεβαιώσεων μετακίνησης που ανακοινώθηκαν, μπορούν να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη βεβαίωση που να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό Διάταγμα).

Δείτε την παρουσιάση εδώ: PRESENTATION 24.03 V2

https://www.facebook.com/SpokesmanOffice/videos/2275832179391422/