Τα κόμματα διαμαρτύρονται για τα υφυπουργεία

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για τη δημιουργία έως και έξι Υφυπουργείων προκάλεσε τις αντιδράσεις  των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ.

Τα κόμματα εγείρουν θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης σε δύσκολους καιρούς για την οικονομία, με το ΑΚΕΛ να μιλά για “βόλεμα ημετέρων”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, είπε ότι στη σημερινή συζήτηση έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί σε δύο βδομάδες. Συνέχισε λέγοντας ότι τέθηκαν ζητήματα συνταγματικότητας και δημοσιονομικού κόστους και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι ο ΔΗΣΥ εκ πρώτης όψεως αντιμετωπίζει θετικά το θέμα, με βάση και το γεγονός ότι τα υφυπουργεία τελικώς ίσως από έξι να μειωθούν, αφού οι άμεσες ανάγκες της Κυβέρνησης αφορούν τη δημιουργία μόνο τριών υφυπουργείων.

Είπε ότι στην Επιτροπή τέθηκε και το ζήτημα του δημοσιονομικού κόστους του όλου εγχειρήματος και το ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε να καταθέσει γραπτώς το ύψος του κόστους αυτού «γιατί είναι κάτι που απασχολεί όλους μας».

Για βόλεμα ημετέρων και για νομοσχέδιο το οποίο πάσχει θεσμικά και νομικά, μίλησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Επέκρινε την Κυβέρνηση ότι πήρε διαζύγιο από την πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι πολίτες και την δυσπραγία και ότι μετά τις μαζικές προσλήψεις στο Προεδρικό και τη δημιουργία παράνομα, όπως ανέφερε, θέσεων υπουργικών συνεργατών, έρχεται το τρίτο πλήγμα.

Ο κ. Δαμιανού μίλησε για βόλεμα ημετέρων, προσθέτοντας ότι εγείρονται και θέματα κόστους για τα οποία δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση. Κάκισε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές σε βοηθήματα και επιδόματα, αυτή η Κυβέρνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό “για βόλεμα ημετέρων”.

Εκανε λόγο για λανθασμένη και βεβιασμένη κίνηση, για νομοσχέδιο που πάσχει, λέγοντας ότι ο νέος Εισαγγελέας ορθά ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το νομοσχέδιο και πιθανό να έχει διαφορετική άποψη από τον προκάτοχό του.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήγειρε ερωτήματα και προβληματισμούς για τη δημοσιονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας ότι πρέπει η συζήτηση να διεξαχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για το ποιές είναι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Είπε ότι είναι γνωστό πως η πρόταση αυτή αποτελεί προεκλογική δέσμευση και σίγουρα υπάρχουν επιχειρήματα ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να φέρει οφέλη και να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Ωστόσο, ανέφερε ότι πολλές δεσμεύσεις του Προέδρου αναθεωρήθηκαν λόγω των γνωστών γεγονότων των προηγούμενων ημερών. “Αυτό που καταγράφεται ρητά στο νομοσχέδιο είναι ότι η αντιμισθία των Υφυπουργών θα είναι ανάλογη των Υπουργών άρα με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013, είναι της τάξης των 112,000 το χρόνο για κάθε Υφυπουργό μαζί με τα επιδόματα”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η ετήσια συνολική δαπάνη για τους έξι ανέρχεται στις 672,000 ευρώ μόνο για μισθούς, χωρίς να υπολογίζονται άλλα ωφελήματα, άλλες διοικητικές υπηρεσίες και γενικά επιπρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες.
“Ακόμη και με την έκπτωση λόγω των αποκοπών, μιλάμε για μια συνολική δαπάνη μόνο για τους μισθούς, της τάξης των 537,600 ευρώ ετησίως”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει όλοι να διερωτηθούμε αν είναι η καλύτερη περίοδος για να προχωρήσουμε στο διορισμό των Υφυπουργών ή μήπως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν με ένα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι το κόμμα του δεν αντικρίζει αρνητικά τις προθέσεις της Κυβέρνησης αρκεί να μην υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση και να μην υπάρχουν νομικές και θεσμικές ασάφειες.

Εξήγησε ότι με την δημιουργία των υφυπουργείων ενισχύεται η διεκπεραίωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων και η προσπάθεια που γίνεται σε συγκεκριμένους τομείς όπως η εμπορική ναυτιλία.
Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι τίθενται δύο προϋποθέσεις από το κόμμα του, και αφορούν την ανάγκη η πρόταση της Κυβέρνησης να κινηθεί στα πλαίσια του ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους και να μην υπάρχουν νομικές και θεσμικές ασάφειες.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της εμπορικής ναυτιλίας, είπε ότι από την εμπειρία του και ως υπουργός, η δημιουργία ενός τέτοιου υφυπουργείου έχει να προσφέρει πολλά στην κυπριακή οικονομία.
Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η Κυβερνητική προσέγγιση, είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει εκτίμηση για επιπρόσθετο κόστος 1 εκ ετησίως.

Διερωτήθηκε αν αυτές είναι οι προτεραιότητές μας όταν την ίδια ώρα έχουμε διάφορες ελλείψεις σε νοσηλευτικά κέντρα και άπορα παιδιά δεν έχουν πρόγευμα στα σχολεία.

Ο κ. Περδίκης κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επανέλθει με πρόταση αποδεκτή από την κοινωνία. Πάντως τοποθετήθηκε θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Υφυπουργού παρά τω προέδρω για συγκεκριμένο τομέα και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ίσως της εμπορικής ναυτιλίας, μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με αυτό τον τρόπο είπε, περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος.