Τα κόμματα έλαβαν 6 “ναι” και 4 “όχι’ από τη Τρόικα

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έλαβαν σήμερα  έξι “ναι” και τέσσερα ξεκάθαρα “όχι”, από την Τρόικα σε σχέση με τις τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Αύριο θα συνεχιστεί και πάλι η συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών,  καθώς υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνιών, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις μέχρι την Παρασκευή, οπόταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έδωσαν θετική απάντηση στο δικαίωμα της νομικής αρωγής, στο δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, και στην ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων από την ΚΤΚ σε τριμηνιαία βάση.

Οι δανειστές συμφώνησαν στο να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας, ενώ δεν είναι αρνητικοί στο να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.

Οι δανειστές διαφωνούν με τη διασύνδεση της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, απαγορεύουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης, δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν αποδέχονται την κατηγοριοποίηση των δανείων.