Τα κόκκινα δάνεια και η εξωδικαστική λύση που προτείνεται

Άρθρο Γνώμης του Γεώργιου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροροτεχνικού

Μετά τις 04/05/2017 που δημοσιεύτηκε το Νομοσχέδιο έχουμε ένα νέο Τοπίο για Οφειλέτες Ανω των 20 000 ευρώ στις 31/12/ 2016 και για πάνω απο 90 ημέρες να υπάρχει η οφειλή. Υιοθετήθηκε η πρόταση του εξειδικευμένου συμβούλου για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας Οctane Management Consultants σε σχέση με το καθεστώς εταιρειών διαχείρισης των “κόκκινων
δανείων “.

Τελικά μέχρι στιγμής μόνο 4 εταιρείες διαχείρησης αδειοδοτήθηκαν το 2016 και από αυτές οι δυο είναι θυγατρικές Τραπεζών.Μάλλον επιλέχτηκε ένα βαρύ πλάισιο που είναι παράδοξο για μία χώρα στη κόψη του Ξυραφιού και όχι ευέλικτο τρόπο . Οι Εγγυήσεις είναι ένα εξ ίσου σοβαρό Θέμα ότι θα τηρηθούν οι Προυποθέσεις του Νόμου

Ποιό είναι το Ζήτημα μπαίνουν περιορισμοί που δημιουργούν εξαιρέσεις όπως η εξαίρεση Ελευθέρων Επαγγελματιών και το Να Υπάρχει Κερδοφόρα Χρήση στα τελευταία 3 χρόνια εν μέσω Κρίσης στα τελευταία χρόνια αποκλείει καποιες επιχειρήσεις . Μιλάμε ακόμα και για 420 000 “κόκινα δάνεια” ύψους 110 δισ τα οποία επιδεινώνουντη γενική κατάσταση της Οικονομίας και των επιχειρήσεων.Η προ φόρων κερδοφορία με θετικό EBITDA έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και τη καθαρή θέση που θα αξιολογείται με αυτόματη ηλεκτρονική εφαρμογή.

Τα επιμελητήρια θέλουν να προχωρήσουν οι υποθέσεις των κόκκινων δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός .Όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση μπορεί να πάρει 5 με δέκα χρόνια. Η δε σπουδαιότητα που έχει για τη προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων είναι μεγάλη η πολιτική σταθερότητα και η διασφάλιση σταθερού καθεστώτος είναι ζητούμενο για τις επιχειρήσεις .

Η πρόβλεψη για μετά από Τρίμηνο Έναρξης της Ισχύος του νόμου δηλ 03/08/2017 μέσα στη Θερινή Περίοδο της Απραξίας το να προβλεπόταν ως τις 30/09/2017 είναι επιβεβλημένο με βάση την εμπειρία μας

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η πληρότητα της Αίτησης και να μην έχουν υπαχθεί σε κάποιο άλλο ευεργετικό Νόμο. Το ότι ο συντονιστής ειδοποιεί τους πιστωτές να συναινέσουν στη ρύθμιση και στη είναι στα συν και συντονίζει τους πιστωτές όπως έρθουν με αντιπροτάσεις και τελικά καταλήξουν σε σε συμφωνία .

Η τήρηση της ρύθμισης με τη τήρηση τών όρων καταβολής τριών διαδοχικών η πέντε συνολικά είναι απαραίτητη για την μη ανατροπή και ακύρωση της ρύθμισης οδηγεί σε αναβίωση χρεών και αν είναι ως πρός το Δημόσιο ανατρέπεται έναντι όλων των πιστωτών η ρύθμιση αυτοδίκαια. Οι δόσεις είναι αρκετές αλλά προυποθέτουν συμμόρφωση και βιώσιμο σχέδιο .

Θα δούμε αν στη εφαρμογή δοθεί προτεραιότητα στην ευελιξία και στο να διασωθεί το μεγαλύτερο μέρος των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Οι ευχές δεν αρκούν χρειάζονται εγκύκλιοι εφαρμογής και πράξεις από τη πλευρά της πολιτείας ….