Τα κυπριακά ομόλογα με αποδόσεις κάτω του 4%! Ιστορικό χαμηλό τετραετίας

Νέο ιστορικό χαμηλό τετραετίας κατέγραψαν τη Δευτέρα οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στον απόηχο των θετικών σχολίων του Επιτρόπου για Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις για την κυπριακή οικονομία, της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και της διατήρησης της προοπτικής για συμφωνία στους όρους για επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία η απόδοση του κυπριακού 10ετούς (λήξης 2020) υποχώρησε χθες στο 3,97% παρουσιάζοντας νέα μείωση κατά 18 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την Παρασκευή. Πλέον η απόδοση υποχωρεί προς το ιστορικό χαμηλό των κυπριακών ομολόγων, που καταγράφηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010 με απόδοση 3,81%. Στο χαμηλότερο σημείο κατήλθε και η απόδοση του 5ετους (λήξης 2019 με απόδοση 4,85% και κουπόνι 4,75%) ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,94% από 4,07 που ήταν την Παρασκευή.

Η καθοδική τάση των αποδόσεων, παρά το ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αντανακλά τη θετική προσδοκία των επενδυτών για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τη νομοθεσία των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε την Κυριακή πως το θέμα θα επιλυθεί εντός Απριλίου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε ότι οι αγορές κυπριακών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ανέρχονταν στα €500 εκατομμύρια.

Χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε την Κύπρο να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, ενώ δήλωσε πως η Κύπρος σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βιώσιμης βάσης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Παράλληλα, η σύνοδος του Eurogroup αποφάσισε την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών αύριο Τετάρτη γύρω από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εφόσον υπάρχει συμφωνία.