Τα κοιτάσματα εξυπηρετούν την ΕΕ, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Η ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξυπηρετεί το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό σκηνικό και, πιθανότατα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο και ευρύτερα, αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά.

«Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας», υπέδειξε.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Θεματικής για την Ενέργεια του Κ.Σ. ΕΔΕΚ  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η διασφάλιση διαρκούς, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ευρώπη αποτελεί μείζον στοίχημα, με πολλαπλούς στόχους, αλλά και προκλήσεις.

Αφενός, πρόσθεσε, ως βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης και της παρακαταθήκης μας στις μελλοντικές γενιές και, αφετέρου, ως εχέγγυο της ευρωπαϊκής και, κατ’ επέκταση, της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας.

«Για την Κύπρο, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας. Η χώρα μας βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών» είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναρτάται άμεσα με το παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι, που βλέπουμε να διαμορφώνεται και να μετεξελίσσεται ραγδαία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι περίπλοκοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και συσχετισμοί, με επίκεντρο τον έλεγχο του ευρασιατικού διαδρόμου, καθιστούν την ενέργεια ουσιώδες εργαλείο στις διεθνείς σχέσεις.

«Ο στόχος της διαφοροποίησης των οδών εφοδιασμού και μεταφοράς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραπέμπει σε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα.»

Μπορούν πλέον, είπε, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου να οδηγήσουν, τόσο στην ικανοποίηση των δικών της ενεργειακών αναγκών όσο και στη συμβολή της χώρας στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης. Το ενεργειακό σκηνικό και, πιθανότατα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο και ευρύτερα αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά, συμπλήρωσε.

Τα δεδομένα αυτά, ανέφερε, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η  Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση», τόνισε.

Η έωλη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως εκπροσωπούσα τους Τουρκοκυπρίους διεκδικώντας δικαίωμα συγκυριαρχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της συνιστά βάναυση παραβίαση των πάγιων Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της, μη επιδεικνύοντας οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η ενεργειακή στρατηγική, που προωθεί και εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν από την αναντίλεκτη πολιτική της σημασία, καλείται να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη για τόνωση της δεινά δοκιμαζόμενης οικονομίας, συμβάλλοντας καίρια στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση των ρυθμών  ανάπτυξης, κατέληξε στο χαιρετισμός του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.