Τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο όσον αφορά τα ιδανικά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Μπορούν, ωστόσο, να υπάρξουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που θα σάς βοηθήσουν να γνωρίζετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα ή εάν οι αναγνώσεις της χοληστερόλης σας είναι μέσα στο όριο.

Για να καθοριστεί το ιδανικό επίπεδο χοληστερόλης δεν χρειαζόταν τίποτα παραπάνω από την λήψη της γενικής ανάγνωσης. Ως ένα βαθμό η συνολική (ολική) ανάγνωση εξακολουθεί να είναι ενδεικτική ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Αν η ανάγνωση είναι κάτω από 200 mg/dL, τότε βρίσκεται μέσα σε ένα ασφαλές εύρος και δεν είναι πιθανό να αναπτύξετε καρδιακή νόσο.

Ωστόσο, είναι μια καλή ιδέα να ερευνήσετε το επίπεδο χοληστερόλης σας λεπτομερέστερα για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει μια υγιής ισορροπία μεταξύ της «καλής» χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης.

Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή HDL είναι ο καλός τύπος χοληστερόλης. Η ιδανική ανάγνωση για τους άνδρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 mg/dL, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν μια υγιή ανάγνωση που δεν θα πρέπει να είναι λιγότερη από 50 mg/dL. Πολλοί γιατροί προτιμούν, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες να έχουν τα επίπεδα της HDL σε ένα εύρος από 60-80 mg/dl, σε συνδυασμό με χαμηλές ενδείξεις της κακής χοληστερόλης.

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή LDL θεωρείται ο κακός τύπος χοληστερόλης και είναι πιο πιθανό να είναι η αιτία των καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να διατηρεί την LDL σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Το ιδανικό επίπεδο της LDL χοληστερόλης πρέπει να είναι μικρότερο από 100 mg/dL, αν και μέχρι 129 mg/dL θεωρείται εντός φυσιολογικών ορίων.

Η διατήρηση της ιδανικής αναλογίας της χοληστερόλης, προϋποθέτει μερικά βασικά βήματα που θα βελτιώσουν και την ποιότητα της ζωής σας. Το να κόψετε ή να περιορίσετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερόλη, είναι μια καλή αρχή. Προσθέτοντας στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα σας βοηθήσουν επίσης να μειώσετε την κακή χοληστερόλη. Η τακτική άσκηση όχι μόνο θα μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης (HDL) σε περίπτωση που έχει πέσει κάτω από το όριο των 40 mg/dL. Για τους ανθρώπους που καπνίζουν, η διακοπή του καπνίσματος θα κάνει τεράστια διαφορά στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και θα βοηθήσει να έρθει η συνολική ανάγνωση ξανά στο αποδεκτό εύρος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να διορθωθεί μια ανισορροπία στα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της αναλογίας HDL και LDL χοληστερόλης στο αίμα και να αποφασίσουν για την πορεία της θεραπείας.

Σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα στην αγορά, που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη ) στο αίμα, προάγοντας παράλληλα μια μείωση της LDL (κακή χοληστερόλη). Οταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από ένα ειδικευμένο ιατρό, είναι δυνατόν να μεταβάλλουν την αναλογία της χοληστερόλης σε μια ισορροπία που θα πλησιάσει το ιδανικό επίπεδο.