Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν κανένα λόγο στις Προεδρικές εκλογές, δηλώνει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ

Με κανένα τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ανακατευτούν στις κυπριακές προεδρικές εκλογές, αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν ακουσίως για προεκλογικούς σκοπούς, δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Πρόκειται για εκλογές στις οποίες θα μιλήσει ο λαός της Κύπρου, και αυτός θα αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενός του ηγέτης και αυτό είναι εξ ολοκλήρου ένα θέμα που τον αφορά αυτόν και δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα εσωτερικό θέμα για τους Κύπριους… θα μιλήσουμε με όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, στη βάση αυτού που αντιλαμβανόμαστε ότι έγινε στο παρελθόν… καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει τους διαδόχους της.

Ο κ. Ντάουνερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να πάρει τις δικές του ή τις δικές της αποφάσεις για το τί θέλει να κάνει και πώς θα προχωρήσουν. «Εμείς καθοδηγούμαστε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελούν βάση της εργασίας μας και έτσι θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές», είπε.

Ο κ. Ντάουνερ, θα έχει συνάντηση και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα. Θα μεταφέρει όπως είπε και στον Έρογλου και στον Δημήτρη Χριστόφια, το κλίμα των συζητήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη πριν από τρεις εβδομάδες για το Κυπριακό και πως η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί την πραγματοποίηση της επιθυμίας των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.