Τα επιπλέον μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί στον Χατζηπαντέλα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας όπου τέθηκε επί τάπητος η επιδημιολογική εικόνα αλλά και επιπλέον προληπτικά μέτρα που δυνάται να ληφθούν λόγω της νέας μετάλλαξης.

Οι εισηγήσεις των μελών της ΣΕΕ:

– τηλεργασία

– Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους με 48ωρο Rapid test για όλους

– συναθροίσεις σε ρεβεγιόν μέχρι 20 άτομα

«Έχουμε συζητήσει αν θα πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα και ζήτησα να με ενημερώσουν για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους. Έχουμε συμφωνήσει να έχουμε υποχρεωτικό έλεγχο μοριακό σε όλα τα αεροδρόμια, επίσης θα έχουμε έλεγχο και από τα δύο σε όλους τους εισόδους, από κρουαζιερόπλοια και στις μαρίνες. Θα αυστηροποιηθούν και τα μέτρα στα οδοφράγματα και είναι ένα θέμα που θα το δούμε με την δικοινοτική επιτροπή με το υπουργείο εξωτερικών. Δεν εννοούμε κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Λέμε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σίγουρα για τους μη κύπριους κάτοικους θα είναι υποχρεωτική η επίδειξη μοριακής εξέτασης. Η εισήγηση των ειδικών είναι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, έλεγχος και ίσως να γίνεται με επίδειξη rapid test από όλους. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους », ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Δρ Τσιούτης: Εισηγήσεις για ενίσχυση ελέγχων

«Νομίζω ότι το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι ο εμβολιασμός είναι ένα όπλο όμως και σε συνάρτηση με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός επικουρείται και από άλλα μέτρα. Είναι η εκστρατεία εμβόλιοα συν και σε αυτή την κατεύθυνση και με αφορμή μια μετάλλαξη την οποία τώρα παρατηρούμε, αυτά που τέθηκαν ως εισηγήσεις είναι για να ενισχύσουν τους ελέγχους και τον έγκαιρο εντοπισμό.

Μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουμε ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, της Δέλτα και για αυτό τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία τονίζουμε συνεχώς.

Δεν χρειάζεται να επεκταθώ, περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα και τα στοιχεία που αθροίζονται και εμείς εδώ κάνουμε ότι μπορούμε, προσέχουμε και χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας », ανέφερε ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.