Τα βότανα στη ζωή μας

ΑΛΘΑΙΑ

Είναι η γνωστή σε όλους μας μολόχα. Οι θεραπευτικές τις ιδιότητες είναι πασίγνωστες – χρησιμοποιούνται τόσο τα φύλλα της όσο και τα άνθη και οι ρίζες της.

 Ιδιότητες: Είναι θαυμάσιο μαλακτικό και αντιβηχικό βότανο. Επίσης το αφέψημα της αλθαίας επουλώνει τις πληγές των ούλων και καταπραΰνει τους πόνους που προκαλεί η στηθάγχη. Βράζετε για πέντε λεπτά 2 πρέζες από φύλλα και άνθη για κάθε φλιτζάνι νερό. Για εξωτερική χρήση (γαργάρες, πλύσεις) μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ρίζα της (20 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Αγαπημένο ελληνικό φυτό με εξαιρετική μυρωδιά. Πέρα από το ότι χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ιδιότητες: Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού είναι αξιόλογο αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του καταπραΰνει τους πόνους της κοιλιάς, είναι διουρητικό, τονώνει και αντιμετωπίζει τη ζαλάδα και την ημικρανία που προέρχεται από ένταση.
Αν έχετε κρυολόγημα, εισπνεύστε κοπανισμένο βασιλικό ή βράστε τα φυλλαράκια του και ρίξτε τα στο κρασί σας. Αυτό ο συνδυασμός προσδίδει στο βασιλικό τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν μαγικό φυτό, επειδή πίστευαν ότι διατηρεί τη νεανικότητα και διώχνει τα κακά όνειρα όταν τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για να σταματά το φτάρνισμα.

Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, ιδιαίτερα για το πεπτικό σύστημα. Λικέρ από σπόρους γλυκάνισου μουσκεμένους σε αραιό οινόπνευμα για αρκετά μεγάλο διάστημα βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας. Το αφέψημα του βοηθά στις παθήσεις του στομάχου και έχει διουρητικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες.

 ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το λατινικό όνομα «rosmarina» προέρχεται από τις λέξεις «ros + marinus» που σημαίνουν «δροσιά θάλασσας», καθώς ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ιδιότητες: Ρόφημα από τα επίγεια τμήματα του φυτού διεγείρει την πέψη, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την πνευματική και σωματική κόπωση.
Η κομπρέσα από έγχυμα δεντρολίβανου ξεκουράζει πνευματικά, ενώ οι πλύσεις με δεντρολίβανο βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων. Το αφέψημά του (από άνθη και φύλλα) είναι ιδανικό και για το άσθμα, τον κοκίτη και την γρίπη. Η σκόνη από τα φύλλα του συντελεί στην επούλωση των πληγών. Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου διώχνει τον σκόρο, ενώ, αν προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στη γεμάτη ζεστό νερό μπανιέρα, θα σας ξεκουράσει αμέσως.

 ΔΙΚΤΑΜΟ

Το δίκταμο είναι γνωστό και ως στοματόχορτο και είναι αυτοφυές μόνο στην Κρήτη. Οπουδήποτε αλλού έχουν γίνει προσπάθειες για την καλλιέργεια του οι ιδιότητες του φυτού δεν είναι το ίδιο ευεργετικές.

Ιδιότητες: Χρησιμοποιούνται τα επίγεια τμήματα του φυτού και κυρίως οι ανθισμένες κορυφές. Είναι αντιμικροβιακό, πεπτικό, επουλωτικό, σπασμολυτικό και θαυμάσιο καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων.

 ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοκομικό φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην εμπειρική θεραπευτική. Οι ευκάλυπτοι αποστραγγίζουν τα υγρά εδάφη με την πολύ μεγάλη εξάτμιση τους, καθαρίζοντας τον αέρα και εξυγιαίνοντας τον τόπο.

Ιδιότητες: Χιλιάδες χρόνια πριν γνώριζαν την θεραπευτική του δράση και τον χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό αλλά και ως προληπτικό φάρμακο κατά των επιδημιών. Στις μέρες μας η χρήση του είναι ευρεία και μοναδικά αποτελεσματική σε αποσυμφορήσεις του αναπνευστικού, συνήθως σε κρυολογήματα. Έχει επίσης αντιπυρετικές ιδιότητες και το αφέψημα του ανοίγει την όρεξη, ενώ βοηθά στη δυσπεψία. Ταυτόχρονα έχει βαθιά επουλωτική δράση, βοηθώντας στο γρηγορότερο κλείσιμο και στην ίαση πληγών ή τραυμάτων.