”Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κυπριακή οικονομία”

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην πρώτη της τοποθέτηση μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) τόνισε ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, μετά τα ιδιαίτερα θετικά για την κυπριακή οικονομία αποτελέσματα της άσκησης συνολικής αξιολόγησης των κυπριακών τραπεζών.

“Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά για την κυπριακή οικονομία, καθώς δείχνουν ότι οι ενέργειες που έγιναν εντός του 2014 αλλά και όλες οι προσπάθειες και ενέργειες για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα ήταν πέραν από ικανοποιητικές”, επισήμανε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία της ΚΤ.

Η Διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι “τα αποτελέσματα της άσκησης αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορέσουν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας”.

Αναμένεται, επίσης, συνέχισε, ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων εκτός Κύπρου.

Πολύ σημαντικό γεγονός, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί και θα παραμείνει ως απόθεμα το €1 δισ. που υπάρχει στο Πρόγραμμα Στήριξης της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς δανειστές της, το οποίο προοριζόταν για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Συνεπώς, συνέχισε, το δημόσιο χρέος θα είναι κατά €1 δισ. χαμηλότερο από ότι προβλεπόταν βάσει του Μνημονίου.

Ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα δικαιούται να αισθάνεται δικαιωμένη αφού έγκαιρα προέτρεψε τις τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και πρόσθεσε ότι “εκδηλώθηκαν τότε, ορισμένες αντιδράσεις, αμφισβητήσεις”.

“Εμείς επιμέναμε. Και να σήμερα που μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία” δήλωσε.