Τατάρ σε Αναστασιάδη: Γιατί δεν αφαιρείς το διαβατήριο και από τους πραξικοπηματίες;

Τατάρ σε Αναστασιάδη: Γιατί δεν αφαιρείς το διαβατήριο και από τους πραξικοπηματίες;

Αν είναι να πάρεις το διαβατήριο πάρτο, δεν το χρησιμοποιώ, δεν ξέρω που είναι, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο έθεσε το ερώτημα γιατί δεν παίρνει και τα διαβατήρια αυτών που πήραν μέρος στο πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «λένε ‘εάν είστε ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα σας πάρω το διαβατήριό σας’. Αν είναι να το πάρεις πάρτο. Εγώ εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο. Ούτε και ξέρω που βρίσκεται».

Διερωτήθηκε δε: «Στις 15 Ιουλίου 1974, μέλη της ΕΟΚΑ συμμετείχαν στο πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το διαβατήριο αυτών γιατί δεν το παίρνετε;».

Ο ίδιος, είπε, θα πάει ως εκεί που μπορεί να πάει με το διαβατήριο της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – προσθέτοντας ότι έχει ταξιδέψει με αυτό και όπου δεν μπόρεσε να πάει με το διαβατήριο του ψευδοκράτους, πήγε με το διπλωματικό διαβατήριο. Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι στην τ/κ κοινότητα βρίζουν όσους έχουν το διαβατήριο της ΚΔ. «Οι πολίτες μου αναγκάζονται πάρουν αυτό το διαβατήριο, το δικαιούνται όμως και το παίρνουν. Αν το έχει πάρει, το πήρε, εγώ δεν μπορώ να βρίσω κανέναν γι αυτό. Ήταν απαραίτητο και το πήραν. Αλώστε και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να δώσει αυτό το διαβατήριο».

Για την συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί που αναφέρθηκε σε προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκίας, το οποίο η Άγκυρα επιθυμεί, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι την χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να δικαιώσει την στάση του στο Κραν Μοντάνα και τότε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ αναγκάστηκε να απαντήσει. «Ούτε η Τουρκία ούτε κι εμείς έχουμε πολιτική προσάρτησης. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δύο κράτη που θα ζούνε πλάι πλάι και αυτό μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο. αλλά ο Ακιντζί και οι οπαδοί του κατηγορούν με ψέματα την Τουρκία. Επειδή δεν ακολουθείται μια πολιτική όπως εσύ την θες (ΣΣ: ο Ακιντζί). Αλλά και ο ίδιος ξέρει ότι στην ομοσπονδία δεν υπάρχει ισότητα. Η πλειοψηφία μπορεί να επιβληθεί στη μειοψηφία». Σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης, οι Τ/κ θα αφομοιωθούν, πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο άρχισαν το 1671 και θα συνεχιστούν. Έγινε προσπάθεια, συνέχισε, να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, παρά το ότι αρχικά είχε λεχθεί πως χωρίς να είναι μέλη της Ένωσης η Τουρκία και η Ελλάδα αυτό δεν θα γινόταν, για να αποκοπεί η Τουρκία από την βόρεια Κύπρο». Ο Μουσταφά Ακιντζί, είπε ο κ. Τατάρ, συμφωνεί με αυτά, ήθελε να είναι ένα «έμπλαστρο» στην ΚΔ.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε την θέση ότι η απόφαση για τα διαβατήρια δείχνει πως η ΚΔ έχει μετατραπεί σε μια «ε/κ δημοκρατία, μια ελληνική δημοκρατία. Αυτό αποδείχθηκε με αυτή την απόφαση».

Εξήγησε ότι ο ίδιος γεννήθηκε το 1960 και τότε έπαιρναν μόνο το διαβατήριο της ΚΔ. «Ίσως ανανεώθηκε στα φοιτητικά μου χρόνια. Όμως εγώ εδώ και χρόνια δεν το χρησιμοποιώ, ούτε ξέρω που βρίσκεται».

Αρκετοί πολιτικοί στο ψευδοκράτος, συνέχισε, έχουν το διαβατήριο της ΚΔ αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί δεν το είχαν ανάγκη. «Οι Ε/κ προσπαθούν να προσωποποιήσουν ένα πολιτικό θέμα. Το χρησιμοποιούν ως απειλή». Υποστήριξε ότι η απειλή είναι προς τους «πολίτες» του ψευδοκράτους που θα ακολουθήσουν την δική του πολιτική και θα τοποθετηθούν ενάντια στην «ε/κ διοίκηση της βόρειας Κύπρου» – όπως αναφέρθηκε στην ΚΔ – θα τους αφαιρέσουν κι εκείνους τα διαβατήρια. «Κι αυτό είναι μια ενέργεια κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανήθικο, παράνομο, απαράδεκτο».

Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, προέβη σε μια κίνηση που περιείχε μεγάλη αντίφαση και δεν θα εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον του για το θέμα των διαβατηρίων, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι πρέπει να βλέπει κάποιος την πραγματικότητα πίσω από αυτό το θέμα και να μην στέλνει λάθος μηνύματα.

Για την Νέα Υόρκη ανέφερε ότι θα πάει να συναντήσει αξιωματούχους του ΟΗΕ «κι αν το κλίμα το επιτρέψει» και με την ε/κ πλευρά. Επανέλαβε ότι εάν θα υπάρξουν επίσημες, περιεκτικές συνομιλίες «πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του χθες βράδυ στον “Μπαϊράκ” ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να αρχίσουν νομικές διαδικασίες κάποιοι επιχειρηματίες στο δικαστήριο για την αφαίρεση διαβατηρίων, αλλά όχι ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Βαρωσιού.

«Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να κάνουμε αυτή την πολιτική, όμως δεν είναι σωστό να μας αφαιρούνται τα ατομικά δικαιώματα στη λήψη διαβατηρίου. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Όμως, η απόφαση που λήφθηκε δεν είναι σωστή. Επειδή είμαστε ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι απειλή».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι είναι ορθή πολιτική η πολιτική τους στο θέμα του Βαρωσιού. «Δεν μπορούσαμε να κρατάμε κλειστό το Βαρώσι για ακόμα 47 χρόνια. Διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε βήματα προς τη δική μας καλή βούληση. Παρά τα όσα έθεσε επί τάπητος η Διοίκηση Βακουφιών, εμείς δεν ενεργούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε αυτό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να ξεπεραστούν οι αδικίες, για επιστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επί το πλείστον θα υπάρξει επιστροφή λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας».

Είναι περίεργος, συνέχισε, τι θα πει η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, έναντι αυτής της θέσης σε περίπτωση που πάει στο ΕΔΑΔ.

Αναφερόμενος στην κενή θέση του προέδρου της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος πρότεινε κάποιο όνομα και εντός των προσεχών ημερών θα ληφθεί η απόφαση από το «ανώτατο δικαστικό συμβούλιο» τόσο για τον πρόεδρο όσο για μερικά μέλη της εν λόγω επιτροπής.

«Σε σύνολο 365 αιτήσεων υπάρχουν 35 στην πιλοτική περιοχή (που άνοιξε στο Βαρώσι). Οι άνθρωποι που ξεγελιούνταν τόσα χρόνια αντιδρούν κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα για την διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά”. Αν η “επιτροπή”, συνέχισε, παράγει γρήγορα αποφάσεις, θα αυξηθούν και οι αιτήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις που θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ