Ταλιμπάν προς Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Δύση: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»

Ανατριχιαστικές «νυχτερινές επιστολές» καρφώνουν οι Ταλιμπάν στις πόρτες Αφγανών που κατηγορούν ότι συνεργάστηκαν με τους «σταυροφόρους». Τα σημειώματα διατάζουν τους παραλήπτες να εμφανιστούν σε δικαστήριο, που συγκαλούν οι Ταλιμπάν, ειδάλλως θα καταδικαστούν σε θάνατο.

Μια απ’ αυτές τις επιστολές εκφοβισμού – προσφιλής τακτική των Ταλιμπάν για την εδραίωση της εξουσίας τους – είχε ως αποδέκτη τον Ναζ, έναν 34χρονο πατέρα έξι παιδιών, η κατασκευαστική εταιρεία του οποίου βοήθησε τον βρετανικό στρατό να φτιάξει δρόμους στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν και τον διάδρομο προσγείωσης στο στρατόπεδο  Bastion. Ο Ναζ είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης Αφγανών, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. «Η επιστολή ήταν επίσημη κι έφερε την σφραγίδα των Ταλιμπάν. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουν να με σκοτώσουν. Αν παραστώ στο δικαστήριο θα με καταδικάσουν σε θάνατο. Αν δεν το κάνω, θα με σκοτώσουν, γι’ αυτό και κρύβομαι προσπαθώντας να βρω τρόπο να αποδράσω, αλλά χρειάζομαι βοήθεια», λέει στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ένας άλλος Αφγανός που έλαβε επιστολή με τους Ταλιμπάν, πρώην διερμηνέας των βρετανικών δυνάμεων, λέει ότι τον κατηγορούν ως «κατάσκοπο των απίστων» και ότι πρέπει να παραδοθεί ειδάλλως θα το πληρώσει με τη ζωή του καθώς οι δυνάστες που επέστρεψαν στην εξουσία εδραιώνουν και πάλι ένα «βασίλειο του τρόμου». Μια τρίτη «νυχτερινή επιστολή» προειδοποίησε τον αδελφό ενός διερμηνέα ότι καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή του παρείχε καταφύγιο και μια τέταρτη βρέθηκε στο παπούτσι ενός άλλου μεταφραστή που συνεργάστηκε με τους Βρετανούς, την ώρα που προσευχόταν σε τέμενος.

Επιστολές – εργαλεία εκφοβισμού
Οι επιστολές αυτές είναι παραδοσιακά εργαλεία εκφοβισμού στο Αφγανιστάν, που είχαν χρησιμοποιήσει οι μουτζαχεντίν στη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής και στη συνέχεια οι Ταλιμπάν, αρχικά σε αγροτικές περιοχές και τώρα και σε πόλεις.

Έχουν ως αποδέκτες κυρίως πρώην διερμηνείς των δυτικών δυνάμεων, όπως ο 47χρονος Σιρ, που είχε συνεργαστεί με τους Βρετανούς στην επαρχία Χελμάντ και πληρούσε τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, αλλά δεν κατάφερε να περάσει από το πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα «αεροπλάνα της προσφυγιάς». «Η κόρη μου βρήκε την επιστολή καρφωμένη στην πόρτα μας. Η εντολή ήταν να παραδοθώ στην κρίση δικαστηρίου του “Ισλαμικού Εμιράτου” [των Ταλιμπάν] ειδάλλως θα με κυνηγήσουν και θα με σκοτώσουν», λέει. Ο Σιρ έφυγε αμέσως από το σπίτι του και κρύβεται. «Πρόκειται για ένα γράμμα εκφοβισμού, μια προειδοποίηση, μια επιστολή σε σένα και την οικογένειά σου να υποκύψετε στις διαταγές των Ταλιμπάν ή να φροντίσετε να μη σας πιάσουν. Νόμιζα ότι θα καταφέρω να φύγω με κάποια βρετανική πτήση, με κάλεσαν τρεις φορές στο αεροδρόμιο, αλλά δεν μπόρεσα να περάσω από το πλήθος. Τώρα είμαι εγκλωβισμένος και ο κόσμος έχει δει την επιστολή στην πόρτα μου. Είναι το σημάδι των Ταλιμπάν στην οικογένειά μου…»